'Vacansoleil wordt nu echt volwassen'

Ploegeigenaar Daan Luijkx geniet van derde plaats De Gendt in Ronde van Italië 'Prestaties hebben ellende verdrongen'

Milaan zondag, een kleine week geleden. De afsluitende tijdrit in de Giro is zojuist afgelopen. Even is er oogcontact tussen ploegeigenaar Daan Luijkx die zich achter een haag van fotografen schuilhoudt en de gevierde coureur Thomas de Gendt voor hem op het podium. Eindelijk is er de sportieve bevestiging waar Vacansoleil-DCM al zo lang naar hunkert willen beiden elkaar zeggen.

Een week later. Luijkx is terug in Nederland. De setting is een klinisch bedrijvenpand in Sprundel waar de Brabander kantoor houdt. Als Luijkx begint over de derde plek van de jonge Belg in de Ronde van Italië en diens al net zo imponerende ritwinst de dag ervoor in de koninginnenetappe met de besneeuwde Stelvio, groeit er een bescheiden lach op zijn gezicht. Euforie met mate, lijkt zijn levensspreuk. "Ik ben intens gelukkig. Maar dat zal de buitenwacht niet snel aan mij merken. Schreeuwen doe ik niet. Zo zit ik niet in elkaar."

Luijkx analyseert graag. Prefereert kalmte en ratio. Toen De Gendt zondag op het podium werd omringd door een uitgelaten menigte, dwaalde Luijkx' gedachten eventjes af. "Hier hebben wij het toch een beetje voor gedaan. Er is drie jaar hard gewerkt, we hebben ook wel eens tegenwind gehad maar uiteindelijk valt alles op zijn plaats. En als je geluk hebt, leidt dat tot een podiumplaats in de Giro. Dan wil ik even tijd maken om hiervan te genieten."

Als de prestatie in de Giro iets aangeeft dan is het volgens Luijkx de bevestiging dat de 'weg naar volwassenheid' is ingezet. Toen de 46-jarige bedrijfseconoom en voormalig profrenner in 2009 met Vacansoleil begon kon de ploeg 'niets verkeerd doen', schetst hij het ongedwongen begin. "Als je in beeld rijdt doe je het goed en als je een koers wint idem. Het jaar erop verwacht iedereen - ook wij - dat die lijn wordt doorgezet. Maar we werden voor geen enkele grote ronde uitgenodigd. Wij hebben toen samen met de sponsoren flink geïnvesteerd."

Een ruimer budget om de talentvolle groep renners bijeen te houden en de toekenning van een ProTeam-licentie waren de grootste verdiensten vorig jaar, typeert Luijkx de doorontwikkeling. Toetreding tot de 'Champions League' van het profwielrennen garandeerde deelname aan de grote klassiekers en wielerronden, met als klapstuk een opvallend debuut in de Tour de France.

Er is Luijkx veel aan gelegen na volgend jaar, als de contracten met sponsoren aflopen, met dezelfde jonge ploeg door te gaan omdat hij gelooft in de maakbaarheid van succes. Of dat ook onder de vlag van de huidige hoofdsponsor Vacansoleil zal zijn, durft Luijkx niet te zeggen. "Wij gaan na de Tour rond de tafel zitten. Zij hebben aangegeven dat het hun intentie is om na 2014 voor twee tot drie jaar bij te tekenen."

Een eis van Luijkx is dat er extra middelen vrijkomen voor versterkingen. De ploeg schoot dit voorjaar, veelal door pech, op sommige terreinen tekort. Bij het wegvallen van Björn Leukemans en Stijn Devolder in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix bleek niemand in staat die leemte op te vullen. "Wij beschikken over talentvolle coureurs voor de etappewedstrijden maar niet over veel kasseienspecialisten. Als die er wel komen, voorzie ik op alle fronten succes. Dat kan met Vacansoleil of met een nieuwe sponsor. Mijn streven is in 2014 andermaal een volgende stap zetten."

De ploeg is qua begroting een middenmoter, duidt Luijkx de huidige verhoudingen in het peloton. "Maar met een rendement dat er ver bovenuit steekt", merkt de econoom in hem op. "Er is natuurlijk geen ruimte om mee te gaan bieden op bijvoorbeeld een renner van het kaliber Schleck. Dat past niet in ons budget voor 2013."

De accountant van beroep vindt het niet verstandig een fors deel van de huidige begroting te spenderen aan een ronderenner van naam en faam. "Aan de ene kant is er het prijskaartje dat aan zo iemand hangt. Anderzijds vind ik dat zo'n coureur uit onze eigen gelederen moet komen. Trouwens, ik ben er van overtuigd dat een De Gendt, een Wout Poels of Lieuwe Westra misschien wel die kant op evolueren. Door er een kopman boven te zetten zou je hun carrières kunnen dwarsbomen."

Luijkx' reserves ten aanzien van een extern geworven kopman hebben nog een andere oorzaak. 'Pijnlijk' noemt hij de dopingvoorvallen met Ezequiel Mosquera en vooral Riccardo Riccò. De eerstgenoemde werd in 2010 betrapt op het verboden maskeringmiddel HES toen hij even daarvoor een contract was aangegaan met Vacansoleil. Het was echter de affaire Riccò, een paar maanden later, die Luijkx voorlopig genas van het aantrekken van een kopstuk van buiten. Net terug van een tweejarige dopingschorsing ging de talentvolle Italiaan opnieuw in de fout. Nu in de kleuren van de Nederlandse ploeg.

De klap kwam hard aan bij Luijkx. "Ik heb er echt last van gehad. Alles ontglipt je. Weg is je invloed. Vervolgens moet je het schip rechthouden, het gaan uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Daarom geven wij renners geen tweede kans meer. Je kunt het de wereld nog zo goed toelichten, op het moment dat z'n renner in de fout gaat krijg je toch reacties als 'je had dit kunnen weten'. Ik wil die situatie nooit meer hoeven meemaken."

Makkelijk is die beslissing niet geweest meent Luijkx. "Het druist in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. Alleen werken bij dit team inmiddels tachtig mensen. En dan kan ik wel vinden dat iemand die zijn straf heeft uitgezeten een tweede kans verdient, maar wat als dat uiteindelijk leidt tot het stoppen van een team of sponsor?"

"Ricco zie ik als een fout van mij. Ik had niet mijn vertrouwen in hem moeten steken. Hoezeer dat ook conflicteerde met mijn gevoel destijds. Iemand zegt tegen je: 'dat doe ik nooit meer'. Hij zet zijn handtekening onder de afspraak en doet vervolgens toch zijn ding. In de wereld waar ik vandaan kom zet je nergens je handtekening onder iets als je die niet kunt waarmaken. Dan heb je wel 25 keer nagedacht. Het heeft er toe geleid dat ik tegenwoordig twee keer zo voorzichtig ben. Weet je, de recente prestaties hebben die ellende volledig naar de achtergrond verdreven."

Daan Luijkx
Daan Luijkx werd 19 april 1966 geboren in wielerdorp Sint Willebrord

Hij is eigenaar/oprichter van accountantskantoor H&L

Getrouwd, twee kinderen

Profwielrenner van 1987 tot en met 1990

Studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit

Leidde tussen 2005 tot 2008 een semiprofessionele wielerploeg

Sinds 2009 teammanager van Vacansoleil-DCM

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden