Vacansoleil betreurt bijrol in voorjaar

Raboploeg scoort beter in UCI-klassement na goede resultaten in Oman en Omloop Het Nieuwsblad

De stuurse blik op het gezicht van de Nederlandse teammanager van Vacansoleil-DCM in hartje Luik week niet voor de uitbundige lentezon. Daan Luijkx keek na de laatste voorjaarklassieker terug op een weinig succesvol eerste deel van het wielerseizoen. De ouverture op het hoogste niveau was hem desondanks niet tegengevallen. Daarvoor waren er te veel externe factoren aan te wijzen die het voorjaar in het water deden vallen, vond Luijkx. "De renners valt niets te verwijten. Op de beslissende momenten overviel pech ons."

Een bijrol bleek het hoogst haalbare voor de tweede Nederlandse ploeg, constateerde Luijkx toen hij de serie World Tour-wedstrijden analyseerde. "Marco Marcato verspeelde zijn kansen in Milaan-Sanremo door een val op de Poggio. Björn Leukemans rijdt daarna in Parijs-Roubaix drie keer lek en valt net zo vaak. In de Gold Race zitten wij met twee man in de finale. Je kunt hooguit zeggen dat wij geen afmaker hebben." Die makke bleek andermaal in Luik-Bastenaken-Luik. Leukemans was met de negende plek de beste man van de ploeg.

"Als blok zijn wij sterker dan verleden jaar. Maar je mist een superman. Daarvan zijn er maar een paar in de wereld", prees Erik Breukink de man die dit voorjaar iedereen overvleugelde, de Belg Philippe Gilbert. De ploegmanager van Rabo had stilletjes gehoopt dat Robert Gesink Gilbert wat meer weerwerk had kunnen bieden. Breukink constateerde echter een geleidelijke vormafname bij zijn kopman. "Na Baskenland zag je al dat Robert bergop niet meer het verschil kon maken. Dat heeft zich in de Amstel en Ardennenklassiekers doorgezet.'' Gesink werd dit paasweekeinde dertigste in La Doyenne, op ruim anderhalve minuut van een uitzonderlijke Gilbert.

Precies een jaar geleden stond er een andere Breukink onder de ringweg van Luik in de buitenwijk Ans. Toen, na afloop van Luik-Bastenaken-Luik, sprak hij over een voorjaar dat 'helemaal niets' was. "Verleden jaar waren wij onzichtbaar. Buiten Milaan-SanRemo (winst van Freire) werden we compleet weggereden. Nu zie je dat wij zeker in de keienklassiekers een grotere rol spelen. In sommige finales speel je zelfs een hoofdrol zoals in Roubaix en de Amstel."

Dat het rendement van sommige gearriveerde renners, met name Belgisch kampioen Stijn Devolder, achterbleef bij de verwachtingen en die van anderen, zeker van de jonge talenten verbaasde, is voor Luijkx geen reden meer jeugd te werven. De ploegbaas van Vacansoleil moet laveren tussen de wensen van zijn hoofdsponsor en de regels van de internationale wielerunie UCI.

"Jonge renners als Wout Poels en Thomas De Genth hebben nog lang niet zoveel UCI-punten op hun conto als bijvoorbeeld een routinier als Devolder. De punten hebben wij nu eenmaal nodig om ons te handhaven als Pro Tour-ploeg. Ik zoek het liever in een combinatie van anciënniteit en jeugd."

Voldoende punten scoren voor het UCI-klassement wordt voor Luijkx deze zomer de grote uitdaging. Dat moet dan gebeuren in de ronden van Italië en Frankrijk waar de concurrentie met gemak met een factor of drie vermenigvuldigd mag worden.

Over punten voor licentiebehoud hoeft Breukink zich geen zorgen te maken. Zijn ploeg staat na zondag vijfde in het ploegenklassement (Vacansoleil achttiende). Bij de bankploeg lijkt de mix tussen jong en oud beter aan te slaan, bekende Breukink. "Wij hebben vertrouwen in onze jonge renners. Er zitten mannen bij die in de toekomst kunnen meedoen voor de winst. Waar wij wel bij stil moeten staan is dat ze nog elke keer een stapje moeten maken", waakte Breukink voor al te veel optimisme.

Een eigen opleidingsploeg zoals bij Rabo ziet Luijkx niet snel van de grond komen. "De financiën zijn daarvoor niet aanwezig. En als wij ooit iets dergelijks gaan opstarten zouden wij eerder Europese talenten aantrekken gezien de activiteiten van ons sponsor. Met Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra hebben wij trouwens bewezen dat ook wij talenten aan ons kunnen binden."

Dankzij de goede prestaties van onder meer Gesink en Theo Bos in de Ronde van Oman en Sebastian Langeveld in de Omloop Het Nieuwsblad in de eerste drie maanden van dit jaar zit Rabo, anders dan Vacansoleil, op rozen. Blijft de vraag of Breukink april niet als mager bestempelt? "Natuurlijk hoop je op meer. Het vervolg was niet super. Toch hoeven wij geen voorjaar af te sluiten waar wij een negatief gevoel aan overhouden."

Vierluik voor Gilbert
Philippe Gilbert kwam na Luik-Bastenaken-Luik superlatieven tekort om zijn ongeëvenaarde vierluik te omschrijven. Zondag won Super Phil 'zijn' Luik. In de aanloop naar de laatste voorjaarsklassieker had de Waal de voorbije weken huisgehouden in de Amstel Gold, de Waalse Pijl en de Brabantse Pijl. "Een droom dit: het hoogtepunt in mijn carrière," zei de renner die met zijn 28 jaar nog een half sportief leven voor zich heeft.

Rabokopmannen Robert Gesink ("Die man komt van een andere planeet") en Bauke Mollema ("Gilbert is zeker geen pannenkoek") waren onder de indruk. Het verweer kwam echter van anderen. Het meeste verzet tegen de suprematie van Gilbert leverden de broers Frank en Andy Schleck van Team Leopard. Hoewel weerwerk zondag een al te groot woord bleek. De Belg monsterde op de laatste klim, de Saint-Nicolas, met gepaste arrogantie zijn twee tegenstanders. De blik van Gilbert was voldoende: de broers zaten in de tang bij één man. Op de laatste honderd meter in de trieste Luikse agglomeratie Ans schudde Gilbert de twee Luxemburgers kinderlijk eenvoudig van zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden