NieuwsRoofkunst

‘Vaas met bloemen’ van Van Huysum werd gestolen door de nazi’s, maar keert nu terug naar Florence

De plek waar ‘Vaas met bloemen’ weer komt te hangen in het Palazzo Pitti in Florence. Tot nu toe hing er een zwart-wit foto van het meesterwerk met het woord: Gestolen.  Beeld AFP
De plek waar ‘Vaas met bloemen’ weer komt te hangen in het Palazzo Pitti in Florence. Tot nu toe hing er een zwart-wit foto van het meesterwerk met het woord: Gestolen.Beeld AFP

De Nederlandse kunstschilder Jan van Huysum (1682-1749) was al bijna tweehonderd jaar dood toen de Tweede Wereldoorlog eindigde. Maar tot dit weekeinde woedde er nog strijd over zijn kostbare olieverfschilderij ‘Vaas met bloemen’, dat als oorlogsbuit door de nazi’s was gestolen.

Tussen 1824 en 1940 hing het schilderij in het beroemde Palazzo Pitti in Florence. Een Duitse militair ontvreemdde het, waarna het zoek was. Na de hereniging van beide Duitslanden in 1991 dook het weer op. Het was in het bezit van de erfgenamen van de weermachtmilitair die het schilderij indertijd had ontvreemd. De familie zegt dat hij het doek op een markt had gekocht als cadeau voor zijn vrouw.

2 miljoen euro geëist

Eike Schmidt, directeur van het befaamde Uffizi-museum, waaronder ook het Pitti valt, vroeg Duitsland al vaak om teruggave van het meesterwerk. Maar de familie die het gestolen werk in bezit had, eiste 2 miljoen euro. Anders wilden bezitters er geen afstand van doen. De Duitse autoriteiten weigerden een schadeloosstelling, omdat erfgenamen van een dief niet mogen verdienen aan roofkunst.

Toch gaat het schilderij nu terug. Duitsland en Italië hebben een akkoord bereikt. Hoe het met de familie is geregeld die de ‘Vaas met bloemen’ in bezit had, is onbekend. Ministers van beide landen zullen voor de overdracht speciaal naar Florence gaan.

Zwart-witfoto

Het meesterwerk keert weer terug op zijn oude plek in Palazzo Pitti, waar nu al enige tijd een zwart-witfoto van het schilderij hangt met een tekst in het Engels, Italiaans en Duits in rode letters op het passe-partout gedrukt: ‘Gestolen’. Dit protest kan nu weg. En Jan van Huysum kan binnenkort weer in zijn oude glorie worden bewonderd.

Schilderijen van Leonardo Da Vinci in het Uffizi Museum in Florance.  Beeld Photo News
Schilderijen van Leonardo Da Vinci in het Uffizi Museum in Florance.Beeld Photo News

Lees ook:

Deze man jaagt al decennia op de roofkunst van de nazi’s, en weet van geen stoppen.

Rudi Ekkart is nog niet klaar. Na twintig jaar onderzoek naar ‘roofkunst’ wil hij er nog geen streep onder zetten. Maar de kans dat de eigenaren worden gevonden, slinkt met de dag. Hij blijft hopen op die ene gouden tip.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden