Vaarwel, bibliotheek

Onbegrijpelijk vindt hij het. Dat een stadje met circa 10.000 inwoners geen geld meer heeft voor een bibliotheek, dat gelooft Paul Mullié gewoon niet, zeker niet als die bieb al jaren bijna helemaal op vrijwilligers draait.

De gepensioneerde Mullié leest een krant aan de leestafel in de bibliotheek van Montfoort - of wat daarvan over is. Leden kunnen alleen nog boeken terugbrengen, er wordt driftig opgeruimd. "Vaarwel", roept een oudere dame.

Want vanmiddag houdt deze bieb, notabene onder het gemeentehuis, op te bestaan. Datzelfde gebeurt in Linschoten, zelfde gemeente, even verderop, en vast nog in andere plaatsen,

Montfoort is geen uitzondering maar exemplarisch. Honderden vestigingen zijn er de afgelopen jaren gesloten.

Terwijl het vooral voor de ontwikkeling van een kind zo belangrijk is om een bieb in de buurt te hebben, zegt Mullié. Op woensdagmiddagen is het net een kleuterklas, zoveel kinderen zijn er dan. De allerjongsten gaan in de box, er is duplo en lego.

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens heeft zich ook vreselijk druk gemaakt om de sluiting van bibliotheken, ook bij hem in Limburg.

Hij was een fervent PvdA-stemmer, maar toen ik hem bij verkiezingen belde voor een stemverklaring, brieste hij dat hij uitweek naar de SP. Zo boos was hij dat ook zijn eigen PvdA-wethouders de kinderen iets wilden ontnemen 'wat ze later nooit meer in kunnen halen'.

In Montfoort is het trouwens een wethouder van het CDA die de deur dicht doet - het komt in alle partijen voor.

Gemeenten hebben het natuurlijk financieel niet makkelijk, deze week stonden hun zorgen zelfs op pagina één.

Maar met een lichte verhoging van de contributie, of een actie onder het bedrijfsleven had de Montfoortse bieb volgens lid Paul Mullié best gered kunnen worden,

Vrijwilligster Marga Hoogendoorn loopt met de laatste ingeleverde boeken in haar handen, Ze heeft met eigen ogen gezien hoe belangrijk de leeszaal is, voor kinderen en ouderen die slecht kunnen lopen.

Maar ook voor de strijd tegen analfabetisme en voor het leren van onze taal. Een allochtone jongen kreeg er les van een mevrouw, ze hadden de boeken binnen handbereik.

"Het hoort gewoon bij je opvoeding", zegt ze. "Elke stad hoort een gemeentehuis, een kroeg én een bibliotheek te hebben."

Zeker, de gemeente werkt aan zeven 'bibliotheken op school en twee leespunten'. Dat laatste is 'bibliotheekdienstverlening op locatie', bij voorbeeld in een zorginstelling. Ook wordt gedacht aan boekspots, dat zijn openbare kasten waar je boeken kunt delen.

Marga Hoogendoorn is 'errrug benieuwd' hoe dat er uit komt te zien. Zelf neemt ze haar toevlucht tot Harmelen. Daar zit de bieb vlakbij de Chinees, kan ze meteen even eten. En het is er gratis parkeren, anders dan in Woerden, elf kilometer verderop.

Paul Mullié fitnest twee keer in de week in Woerden, er zit een prima bibliotheek, hij zal er weleens binnenwandelen. Maar dat haalt hete niet bij de bieb dicht bij huis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden