Vaarverbod in Friesland en Groningen opgeheven

Dezelfde woonboot op de Waal bij Nijmegen, dit voorjaar en vandaag. Beeld anp
Dezelfde woonboot op de Waal bij Nijmegen, dit voorjaar en vandaag.Beeld anp

Het vaarverbod in de provincies Groningen en Friesland is vanaf maandagmorgen 06.00 uur ingetrokken. Vanaf dat moment mag er in beide provincies weer worden gevaren. De dijken zijn stabiel genoeg en het waterpeil is voldoende gezakt. Het scheepvaartverkeer levert geen gevaar meer op.

Het verbod was sinds woensdagavond van kracht. De waterschappen in Groningen en Friesland hebben zaterdag en zondag veel water geloosd op de Waddenzee, het IJsselmeer en het Lauwersmeer. Het spuien gaat maandag nog verder.

De laatste 55 militairen die hulp boden bij het hoge water in Groningen, hebben zondagochtend het crisisgebied verlaten. Ze waren aanwezig bij de waterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, maar hun hulp is niet langer nodig. Wel zijn 50 militairen nog paraat op de kazerne in Havelte. De militairen hielpen de afgelopen dagen onder andere met de evacuatie van de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post.

Ze legden ook zandzakken, om de dijk langs het Eemskanaal te versterken. De evacués zijn inmiddels terug, omdat het gevaar is geweken. De terugkeer van het vee gaat nog een paar dagen duren.

Het Woudagemaal in Lemmer heeft de afgelopen dagen veel bezoekers getrokken. Zaterdag kwam er de 10.000e bezoeker. Het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld draaide de afgelopen dagen op volle toeren om water af te voeren naar het IJsselmeer. Het gemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. De schotten waarmee de keermuur langs de IJsselkade in Kampen donderdag is afgesloten, gaan maandag weer weg. Dan kan omdat de wind is gaan liggen en er minder regen is gevallen dan verwacht.

De waterstand in Rijn, Waal en IJssel zakt sneller dan het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad eerder verwachtte. Zondag bereikt de Rijn bij Lobith een stand van 13.95 meter boven NAP. De verwachting is dat de Rijn maandag uitkomt op 14.10 meter boven NAP. Vermoedelijk zakt het water dinsdag naar een peil van 14.05 boven NAP en later in de week staat de Rijn bij Lobith op ruim 12.00 meter boven NAP. Dat zijn normale waterstanden voor deze tijd van het jaar. Veel uiterwaarden staan vol met water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden