Vaargeul Eemsgebied mag worden verbreed en verdiept

Raad van State verwerpt milieubezwaren uit Nederland en Duitsland

De uitdieping en verbreding van de vaargeul van de Noordzee naar de Eemshaven bij Delfzijl kan zonder belemmering worden uitgevoerd. Dit heeft de Raad van State gisteren bepaald.

Het college heeft alle milieubezwaren van de Nijmeegse milieu-organisatie MOB en de stichting Natuur en Milieu verworpen. Ook de Duitse gemeenten Krummhörn en Jemgum en Stadt Borkum zijn vergeefs tegen het plan in bezwaar gekomen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) wil de vaargeul vanaf de Eemshaven bij Delfzijl tot aan de Noordzee verruimen én verdiepen tot 16 meter. Dat is nodig om de vaarroute toegankelijk te maken voor zeeschepen die steenkool aanvoeren voor de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in het Eemsgebied.

Het ministerie wil het uitgebaggerde materiaal, voornamelijk zand, maar ook slib, klei en keileem, storten op vier plaatsen nabij de vaargeul, in het Eems-Dollardgebied. Volgens de minister zijn de ecologische gevolgen van het uitbaggeren en het storten van het materiaal op de vier locaties elders in zee verwaarloosbaar.

De milieuorganisaties stellen dat het water in het hele gebied al zo zwaar vertroebeld is, dat een nieuwe, grootscheepse verplaatsing van zand en slib de doodsteek zou kunnen worden voor het bodem- en waterleven in het Eems-Dollardgebied. De Duitse gemeenten maakten bezwaar tegen een sliblocatie die vlakbij het natuurgebied Borkum Riffgrund ligt.

Volgens de Raad van State heeft Schulz van Haegen gelijk als ze stelt dat de slibverspreiding de gebieden niet aantast. Er mag bijvoorbeeld geen slib verspreid worden tijdens de ruiperiode van de zeevogel de eider. Het besluit is op één punt aangepast: de periode dat geen slib mag worden gestort is met één maand verlengd.

Natuur & Milieu en MOB beraden zich nog. "Het financieel voordeel van kolenbedrijven wint het van de kwetsbare natuur in het Waddengebied. En dat voor een kolencentrale die niet eens nodig is. De sterfte onder vogels en vissen neemt ernstig toe door de overbodige verdieping van de vaargeul", aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden