Vaardige vogels

Elke mooie meiochtend vond vogelkenner Nico de Haan vleugels van libellen op zijn stoep. Dat verbaasde hem. Welk dier had er zoveel slachtingen onder de libellen op zijn geweten?

"De boomvalk pakt ze soms, maar die zit echt niet in mijn achtertuin. Het bleek om een doodgewone huismus te gaan", vertelt De Haan met aanstekelijk enthousiasme, "Als libellen verpoppen, moeten ze eerst even drogen in het zonnetje. Ze kunnen niet meteen wegvliegen. Die huismus had dat ontdekt. Hij ging elke morgen systematisch de rand van de vijver af. De buit nam hij mee naar mijn stoep om hem daar op te peuzelen. Die huismusman had dus vaardigheden ontwikkeld die andere huismussen niet hebben."

De ene vogel is de andere niet, wil De Haan maar zeggen. Ook binnen de soort zijn er grote verschillen in behendigheid en intelligentie. Tijdens de lezing 'Stappen en happen in vogelland' laat De Haan zien welke eigenschappen vogels ontwikkelen om zich te handhaven.

Vogels werken soms samen, maar ze kunnen elkaar ook voor de gek houden. "Een koolmees kan wel veertig verschillende liedjes fluiten." De Haan demonstreert verschillende deuntjes. "Daardoor denken jonge mezen dat een territorium al bezet is door heel veel andere mezen. Ook maakt het de vogels aantrekkelijk voor de vrouwtjes."

Natuurlijk heeft de bekende vogelaar de nodige literatuur tot zijn beschikking, maar hij leerde vooral veel over vogelgedrag door de beestjes uitgebreid te bestuderen. Zo ontdekte hij dat lang niet elke vogel even handig is. "Zilvermeeuwen zijn heel behendig in het op de grond stampen om wormen te lokken. De trillingen prikkelen de wormen om omhoog te komen. Maar om goed te kunnen stampen moet je ervaring hebben. Zilvermeeuwen weten dat dat het beste werkt op een koeienvlaai die halfdroog is. Maar ik heb ook wel eens een jonge zilvermeeuw zien stampen in een verse koeienvlaai. Dat ging niet goed."

'Stappen en happen in vogelland' is onderdeel van een serie jaarlijks terugkerende winterlezingen die Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseert. De eerste lezing is inmiddels geweest. Nico de Haan verzorgt morgen nummer twee, op 5 februari spreekt fokker en trainer Bart Boers over jachthonden, op 19 februari vertelt Rik Schoon, adviseur Faunabeheer, alles over de moeflon en andere 'exoten'. Vooraf reserveren voor de winterlezingen is noodzakelijk.

22 januari, 14.00 tot 15.00 uur. Café-restaurant De Koperen Kop, Houtkampweg 9B, Otterlo. Meer informatie en reserveren: www.hogeveluwe.nl. Nico de Haan geeft internetcurssussen vogelsoorten leren kennen op www.nicodehaan.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden