Vaak ongelukken in Mekka

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De brand in een tentenkamp bij Mekka die gisteren aan zeker 181 pelgrims het leven kostte, is niet het eerste ongeluk in de islamitische bedevaartsplaats in Saoedie Arabië. De jaarlijkse pelgrimstocht, de hadj, waarvoor honderdduizenden moslims uit de hele wereld naar Mekka en Medina komen, is al vaak het toneel geweest van ongelukken en onlusten. Veiligheidsmaatregelen hebben nog weinig geholpen.

- December 1979. Na de Grote Moskee in Mekka te hebben bezet komen 75 soennitische moslims om het leven in een vuurgevecht met de Saoedische politie. Ook een groot aantal politiemannen wordt hierbij gedood.

- Augustus 1980. Een Pakistaans vliegtuig met honderden pelgrims vat vlam kort na de start van Jiddah naar Riaad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Het toestel breekt tijdens de noodlanding in tweeën, en er komen 301 mensen om het leven. Het vuur begon vermoedelijk toen een passagier op een kerosine-stelletje thee wilde zetten.

- Juli 1987. Er komen 402 mensen, vooral Iraanse pelgrims om het leven, wanneer veiligheidstroepen in botsing raken met Iraniërs die een anti-Amerikaanse demonstratie houden in Mekka. Er raken 649 mensen gewond.

- Juli 1989. Bij twee bomexplosies in Mekka wordt een pelgrim gedood en raken er zestien gewond. Saoedische autoriteiten geven Iraanse terroristen de schuld.

- Juli 1990. Bij de ergste ramp in de recente geschiedenis van de hadj komen 1426 pelgrims om het leven, vooral Maleisiërs, Indonesiërs en Pakistanen. Ze verliezen het leven wanneer paniek uitbreekt in een overvolle voetgangerstunnel naar enkele heilige plaatsen in Mekka.

- Maart 1991. Bij een vliegtuigongeluk komen 92 Senegalese moslim-soldaten om het leven, die deel uitmaken van de westerse coalitie in de Golfoorlog. Ze waren op weg naar hun basis na afloop van hun verlof om Mekka te bezoeken.

- Mei 1994. In een opstopping in de straten van Mekka worden 270 pelgrims gedood, vooral Indonesiërs. Ze waren op weg naar een grot voor het ritueel “steniging van de duivel”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden