Vaak naar de kerk? Dan minder vaak bereid tot orgaandonatie

Registratiebewijs voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Beeld anp
Registratiebewijs voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)Beeld anp

Hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe minder ze bereid zijn organen af te staan. Vooral in gemeenten met veel kerkgaande protestanten is het percentage donoren laag. Gemeenten waar veel katholieken wonen, laten heel andere cijfers zien. Maar katholieken gaan dan ook veel minder vaak naar de kerk dan protestanten.

Nico de Fijter

Dat blijkt uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat gisteren werd gepubliceerd. Naarmate er meer katholieken, minder protestanten en minder moslims in een gemeente wonen, en er vooral minder mensen regelmatig een kerk van binnen zien, neemt de bereidheid tot donorschap toe.

Dat is wellicht een verrassende uitkomst. Want, zo laten andere onderzoeken zien, in gemeenten waar flink ter kerke wordt gegaan, zetten mensen zich bovengemiddeld vaak in als vrijwilliger, is er veel contact met familieleden, meer sociale cohesie en een hogere opkomst bij verkiezingen. Meer naastenliefde, meer solidariteit en meer betrokkenheid dus.

Spanningsveld
Waarom zijn protestantse kerkgangers dan beduidend minder bereid tot orgaandonatie dan het landelijk gemiddelde? Want dat kan toch als een daad van naastenliefde worden beschouwd? Volgens het CBS is er 'een spanningsveld op het gebied van donorschap tussen aan de ene kant naastenliefde en solidariteit, en aan de andere kant lichamelijke integriteit en heiligheid'.

Ieder mens, zeggen behoudende protestanten (en die gaan het vaakst ter kerke), is een van God gegeven schepsel en daar kun je dus niet zomaar een orgaan uithalen, ook al is iemand overleden. Zelfbeschikking is in die kringen geen vanzelfsprekendheid, zeker niet als het om het einde van het leven gaat. Dat is terug te zien in de CBS-cijfers.

Op Urk bijvoorbeeld gaat bijna iedereen elke maand wel een keer naar de kerk: 95,8 procent. Het donorpercentage is vele malen lager: 8,4 procent. Niet alleen zijn er in gemeenten met veel protestantse kerkgangers minder donoren, ook het aantal mensen dat zich überhaupt in het donorregister heeft laten registeren is veel lager. Op Urk geldt dat voor 23 procent van de mensen (tegen een landelijk gemiddelde van bijna 40 procent).

Weigeraar
Overigens kan niet zomaar de conclusie worden getrokken dat veel protestantse kerkgangers dus per se géén donor willen zijn. Wie zijn organen niet wil afstaan, kan namelijk ook dat laten registeren in het donorregister. In de twintig gemeenten met de meeste kerkgang ligt het percentage mensen dat zich expliciet heeft laten registeren als weigeraar maar een stukje hoger dan het landelijk gemiddelde: 12 procent, tegen 10,9 procent gemiddeld. Op Urk ligt het zelfs lager: 9,2 procent.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden