Vaak doden en enorme schade bij tunnelbranden

Branden in tunnels hebben vaak rampzalige gevolgen. Het dodental is doorgaans hoog en de materiële schade is enorm. Een overzicht van grote tunnelbranden in de afgelopen dertig jaar:

1971 Bosnië: De trein tussen Zepce en Zenica ontspoort in een tunnel bij Vranduk; 34 doden door verstikking.

1972 Frankrijk: Twee autotreinen botsen op elkaar in een tunnel bij Soissons; 108 doden en 111 gewonden.

1972 Japan: In de restauratiewagon van de Kitaguni-express breekt brand uit terwijl de trein in de tunnel bij Fukui rijdt; Er vallen 29 doden.

1982 Afghanistan: Een konvooi Sovjet-legervoertuigen botst in de 2,7 kilometer lange Salang-tunnel ten noorden van Kaboel tegen een tankauto, die ontploft. Tussen de 700 en 2000 mensen komen om.

1987 Groot-Brittannië: Een weggegooide lucifer in het Londense metrostation Kings' Cross leidt tot een inferno: 31 doden.

1995 Oostenrijk: Tijdens een grote botsing in de Pfandertunnel bij Bregenz vliegen vier auto's in brand; drie doden.

1995 Azerbeidzjan: 337 mensen verbranden en stikken in een metrotunnel in Bakoe, als gevolg van kortsluiting in een wagon.

1996 Italië: Een tankwagen ontploft in een autotunnel bij Palermo na een botsing met een busje; vijf doden en 26 gewonden.

1996 Kanaaltunnel: Brand ontstaat in een vrachtauto op een trein. Treinpassagiers lijden aan ernstige rookvergiftigingsverschijnselen. De Kanaaltunnel wordt pas na drie weken weer in gebruik genomen. De schade bedraagt meer dan een half miljard gulden.

1999 Duitsland: In de 1,7 kilometer lange tunnel bij Göttingen vat treinwagon met papier vlam. De brandweer heeft twaalf uur nodig om het vuur te blussen.

1999 Mont Blanc-tunnel tussen Frankrijk en Italië: Een met meel en margarine volgeladen Belgische vrachtauto vliegt in brand, waarna de vlammen overslaan naar andere auto's. In de vuurzee sterven 39 mensen en raken vele anderen gewond.

1999 Oostenrijk: in de Tauerntunnel botst een vrachtauto met verf op een personenauto en ontploft: twaalf doden.

11 november 2000 Oostenrijk: brand in de treintunnel van de Kitzsteinhorn bij Kaprun eist mogelijk meer dan 170 levens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden