V-snaar zat zeilsters dwars

Het crisiskwartiertje hebben ze niet nodig gehad, de zeezeilsters Henriëtte de Boer en Lida Eppenga, tijdens de zeilrace IJmuiden-Lagos, waaraan ze in de 'double-handed'-divisie als enige vrouwenteam meededen. En toen het echt nodig was, hadden ze aan vijftien minuten bij lange na niet genoeg. De zeilsters zijn inmiddels in Lagos aangekomen.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

De eerste twee dagen, 13 en 14 juli waren heel zwaar, onder meer door dichte mist, vertelt Henriëtte. En de derde dag gebeurde het. De V-snaar van de motor knapte en dat betekende geen stroom meer en dus ook geen stuurautomaat.

“Omdat ik vóór vertrek met de eigenaar van het schip de V-snaar verwisseld had, wist ik hoe het moest en hebben we er een nieuwe opgezet. Helaas vloog die er na een aantal uren ook af. Omdat we onze stuurautomaat echt nodig hadden, besloten we uiteindelijk naar een Engelse haven te varen. Daar hebben ze weer een nieuw V-snaar gemonteerd. Het komische is dat die er na een paar uur ook weer afvloog, maar inmiddels waren we zo technisch geworden, dat we dat zelf konden repareren en toen is ie de rest van de race wel blijven zitten.”

Het motorprobleem kostte het vrouwenzeilteam wel een hele dag, en wat erger was, diskwalificatie lag op de loer, want in hun divisie moest non-stop gevaren worden. “Dat was ontzettend balen”, zegt Henriëtte, “en gaf veel irritatie. Dat kwam ook doordat we er twee zware dagen op hadden zitten. We hadden weinig geslapen en waren oververmoeid.”

“Maar vanaf het moment dat we de beslissing genomen hadden om naar Engeland te varen, waren we de spanning kwijt en ging het heel goed. Het crisiskwartiertje (door Henriëtte ingesteld om eventuele irritaties te kunnen uiten, red.) hebben we niet nodig gehad. In plaats daarvan hielden we elke dag een 'happy hour'.”

Afgelopen donderdag arriveerden ze tijdens een vliegende storm in Lagos. Gediskwalificeerd bleken ze niet te zijn. “De wedstrijdleiding besloot uiteindelijk de tijd die wij in Engeland gelegen hadden, bij onze zeiltijd op te tellen en ons wèl te classificeren.”

“Van de zeven teams in onze klasse zijn we vierde geworden. Geen laatste dus en de pechvogelprijs kregen we ook niet. Die ging naar een jongen, wiens maat een vliegtuig moest halen en die daarom vlak voor de finish de motor moest aanzetten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden