V&D maakt ontslagronde bekend

Driehonderd werknemers verliezen hun baan. Vooral leidinggevende functies zoals 'hoofdverkoopster' verdwijnen.

Werknemers van V&D hebben spannende maanden achter de rug. Sinds begin dit jaar heerste de onrust binnen het warenhuis, dat in 1887 werd opgericht door de heren Willem Vroom en Anton Dreesmann. Massaontslag, loonsverlaging, rechtszaken en het niet kunnen betalen van de huur passeerden de revue. Gistermorgen mondde het uit in een climax.

Uiteindelijk verliezen niet vierhonderd maar driehonderd winkelmedewerkers, vooral leidinggevenden zoals hoofdverkoopsters, hun baan. Dat is het gevolg van de eerder aangekondigde bezuinigingsoperatie bij het noodlijdende bedrijf, dat in februari ternauwernood een faillissement wist af te wenden.

Het V&D-personeel kreeg gisteren voor de opening van de winkels een toelichting op de ontslagronde van de vestigingmanager. Een aantal van de 62 filialen ging daarom een half uur later open. Medewerkers die hun baan verliezen, werden op kantoor bij de bedrijfsleiding verwacht en kregen daar het slechte nieuws te horen, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

Hij was gisteren bij het V&D-filiaal in Den Haag, waar in elk geval de vier hoofdverkopers op straat komen te staan. Ook een aantal andere werknemers werd verteld dat ze boventallig zijn geworden. Den Heijer: "Zij maken aanspraak op een sociaal plan en er is kans dat zij in nieuw te vormen functies bij V&D terug kunnen komen. Maar al met al is deze reorganisatie een hard gelag voor de medewerkers."

In verschillende media werd gesuggereerd dat vooral oudere en duurdere krachten werden ontslagen. Dat is volgens Den Heijer niet aan de orde. "De vakbonden zien er streng op toe dat van willekeur geen sprake is." De overige 4700 werknemers behouden hun baan, maar moeten wellicht genoegen nemen met een andere functie, of herplaatsing naar een andere nabijgelegen winkel. Zij behouden hun huidige salaris.

Volgens topman John van der Ent is de ontslagronde nodig om V&D weer gezond en concurrerend te maken. Op deze manier hoopt hij de jaarlijkse kosten alsnog met de eerder voorgestelde en noodzakelijke 10 miljoen euro te verlagen. Aanvankelijk probeerde de directie kosten te besparen door alle personeelsleden een loonoffer van 5,8 procent op te leggen. V&D hanteerde een tactiek van kleine concessies, door salarisverlagingen van eerst 3 procent en later 2,8 procent voor te stellen. Vakbonden CNV en FNV vochten dit met succes bij de rechtbank van Amsterdam aan.

Van der Ent betreurt de ontslagen, maar volgens de directie zijn er minder coördinerende functies nodig in de nieuwe organisatie. De functies van serviceassistent, servicemedewerker en servicespecialist worden juist geïntroduceerd, "om het serviceniveau voor de klanten te verbeteren".

CNV en FNV noemen de ontslagronde pijnlijk voor de V&D-werknemers. Toch was deze volgens de bonden niet te voorkomen. V&D moest iets doen. Eerder dit jaar wilde vastgoedeigenaar IEF Capital, die twaalf V&D-panden bezit, dat de filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht werden ontruimd. Dat was omdat het warenhuis vier maanden geen huur wilde betalen. IEF trok de eis na een kort geding in en het warenhuisconcern beloofde een deel van de huursom te betalen.

Vervolgens investeerde het private-equitybedrijf Sun Capital 60 miljoen euro in het bedrijf. Of het warenhuis nu gered is, durft Den Heijer van het CNV niet te zeggen. "Er ligt wel een duidelijke visie voor de komende jaren. Het is de vraag of er nieuwe toestroom naar de winkels is komt. V&D lijdt al twintig jaar verlies en ik verwacht voor dit jaar nog weinig verbetering." Naast de driehonderd winkelmedewerkers schrapt V&D ook honderd banen op het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. De plannen hiervoor worden nog uitgewerkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden