Update

V&D koopt tijd met reddingsplan

null Beeld anp
Beeld anp

Het dreigende faillissement lijkt voorlopig even afgewend voor V&D. Vandaag bereikte de winkelketen overeenstemming met de belangrijkste verhuurder van winkelpanden, IEF Capital.

V&D had eerder eenzijdig aangekondigd dat het de huren wilde verlagen. Daar gingen de verhuurders van de panden niet zomaar in mee. Details over de overeenkomst zijn nog niet officieel bekend gemaakt, maar het lijkt erop dat V&D in ruil voor de lagere huur ook vierkante meters winkelpand gaat inleveren.

Ook de eigenaar van V&D, het investeringsfonds Sun Capital, kan zich in de constructie vinden. V&D toont zich in een persbericht tevreden dat de 'meerderheid van de stakeholders' zich achter het reddingsplan hebben geschaard.

Die formulering geeft al aan, dat V&D nog niet definitief uit de penarie is. "We betreuren het dat er met de vakbonden vooralsnog geen overeenstemming is bereikt", schrijft V&D. Het bedrijf wil dat het personeel akkoord gaat met een forse loonsverlaging. De vakbonden zijn daar mordicus tegen: ze hebben aangekondigd naar de rechter te gaan.

Vakbonden
FNV Handel is blij dat de winkelketen voorlopig gered is, "maar dat wil zeker niet zeggen dat alles nu pais en vree is'', aldus bestuurder Niels Suijker in een reactie.

Volgens Suijker heeft V&D de afgelopen dagen geen echte poging gedaan om er met de bonden wat betreft een salarisingreep uit te komen. "Maar we staan open voor een gesprek. Wellicht dat de financiering die er nu door is, ruimte geeft om daadwerkelijk afspraken te maken. We gaan alleen niet akkoord met wat ze tot nu toe hebben voorgesteld. Wij willen best praten over maatregelen, maar wel op basis van garanties en zekerheden voor personeel. En het blijft ook nu de vraag of ze daarin tegemoet kunnen komen", zegt hij.

FNV is pas bereid om het kort geding tegen V&D in te trekken als de bonden en het warenhuisconcern een akkoord bereiken over het personeel. Het geding dient op 16 februari bij de rechtbank in Amsterdam.

CNV Dienstenbond noemde het 'fijn' voor de werknemers dat V&D vooralsnog gered lijkt. "Er is enerzijds sprake van blijdschap. Anderzijds heb ik vraagtekens bij wat V&D precies bedoelt met dat ze nog moeten onderhandelen met de vakbonden", aldus bestuurder Martijn den Heijer. "Er is tot nu toe nooit sprake geweest van onderhandelingen. We zijn natuurlijk, zoals steeds, bereid om met ze te praten. Maar het eenzijdig dictaat moet van tafel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden