V&D komt steeds verder in het nauw

Vastgoedeigenaren en personeel niet akkoord met kortingen

Vastgoedeigenaren zijn niet van plan de huren voor V&D te verlagen, zegt Gerard Zandbergen van onderzoeksbureau Locatus, die met een groot deel van de eigenaren van de 63 panden contact heeft. In de grote steden zijn ze veelal eigendom van vastgoedbedrijf IEF Capital en het Bouwfonds. Panden van de kleinere V&D-vestigingen in steden tussen de 50.000 en 100.000 inwoners zijn veelal in handen van particuliere beleggers.

In de grote steden zal voor de veelal monumentale gebouwen wel een huurder te vinden zijn. Voor de kleinere steden wordt het moeilijker. Zandbergen: "Het zijn panden van drie, vier, vijf verdiepingen. Daar kan eigenlijk alleen een warenhuis in."

En laat dat winkelconcept nu net achterhaald zijn doordat ze algemene producten verkopen die inmiddels overal te krijgen zijn en door de opkomst van goedkope kledingketens als H&M. Toch zijn ook de vastgoedeigenaren in kleinere gemeenten niet geneigd V&D zijn zin te geven. Zandbergen: "Het gaat om een huurverlaging van 50 procent voor het eerste jaar. Dat is nogal wat. Als het er nou om ging dat V&D even wat tijd moet overbruggen en kan garanderen dat het goedkomt, dan waren ze misschien overstag gegaan. V&D moet de consument weer vinden en dat lukt al twintig jaar niet." Bovendien kan voor de kelder en de begane grond in de grote steden meer per vierkante meter worden gevraagd dan V&D nu betaalt. "Ik heb een klein rekensommetje gemaakt: V&D betaalt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter over alle verdiepingen. Op de begane grond in een stad als Amsterdam levert een vierkante meter al snel 2000, 3000 euro op. Dan blijf je alleen wel zitten met vierkante meters op de hogere etages."

Zandbergen denkt niet dat V&D het gaat redden, gezien de noodgrepen die het bedrijf doet. "Ik denk dat de eigenaar, de investeringsmaatschappij Sun European, de geldkraan dicht heeft gedraaid en dat het binnen een paar weken afgelopen is. Maar dat zegt niet alles hoor, ik heb ruim tien jaar geleden ook al eens een fles wijn verloren met die voorspelling."

Dat was nog voor V&D samen met de Hema en de Bijenkorf werd gekocht door ook al een investeringsgroep, KKR, later Maxeda, die in 2004 voor miljoenen het vastgoed dat het V&D-concern nog bezat verkocht aan onder meer IEF Capital. Maxeda sloot prompt de slechtst draaiende vestigingen (zie kaart). Volgens Zandbergen hebben de opeenvolgende eigenaren veel te weinig in het bedrijf geïnvesteerd.

Hij denkt dat zeker de helft van de panden nog goed draait. "Dan moet je kijken naar het verzorgingsgebied, hoeveel mensen er naartoe komen. Ik zou wel kunnen berekenen welke dat zijn, maar dat doe ik nu al voor klanten, de pandeigenaren. Die willlen dat liever niet in de krant hebben."

Maar dan maar de helft sluiten lijkt ook geen optie meer. "Dan raken ze in één klap 30, 40 procent van de omzet kwijt, dat kan het bedrijf nu niet hebben. Dan zal het hoofdkantoor gehalveerd moeten worden. Ze raken ook de voordelen kwijt die ze hebben omdat ze groot inkopen."

undefined

Personeel stapt naar de rechter

Een grote groep werknemers gaat de salarisverlaging van 5,8 procent aanvechten die V&D hen oplegt. Dat blijkt uit de bijeenkomsten met het personeel die de FNV deze week overal in het land organiseert. Niels Suijker van de FNV: "In Groningen bijvoorbeeld waren de 50 werknemers unaniem". Ze wachten tot ze het loonstrookje krijgen in februari en stappen dan naar de rechter. "Je moet eerst iets in handen hebben", zegt Suijker. De belangstelling voor de bijeenkomsten is groot: in Amsterdam kwamen 100 werknemers opdagen. De werknemers maken grote kans om de zaak te winnen. Een eenzijdig opgelegde loonsverlaging, zonder dat daar iets tegenover staat, mag niet volgens het arbeidsrecht. "Als ze wel meegaan in het loonoffer, geeft V&D geen enkele garantie dat ze hun baan houden. Dan worden ze ook nog eens gekort op hun uitkering mocht het misgaan." V&D heeft relatief veel oudere werknemers die ook nog eens hun seniorendagen kwijtraken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden