Update

V&D failliet, winkels blijven open

null Beeld anp
Beeld anp

Vroom & Dreesman is vandaag failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam, op verzoek van de directie en de bewindvoerders van het bedrijf. De reden om dit vlak voor het einde van het jaar te doen is dat de betaling van de salarissen over januari een te grote hap zou zijn uit de boedel van het bedrijf.

Dat zegt een woordvoerder van V&D tegen Trouw. Uitkeringsinstantie UWV neemt voor de komende zes weken de salarisbetaling van de V&D-medewerkers over. De winkels blijven allemaal gewoon open. Volgens de woordvoerder in ieder geval tot half februari.

Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders zijn inmiddels benoemd tot curatoren, de directie van V&D is teruggetreden. De curatoren gaan verder in gesprek met geïnteresseerde partijen om een doorstart van een zo groot mogelijk deel van de warenhuisketen mogelijk te maken. Er zijn tientallen geïnteresseerden. Dit varieert van kleine partijen die slechts een winkel willen overnemen tot grotere spelers die plannen met een groter deel van de failliete boedel hebben.

Banen
De tienduizend medewerkers van V&D en La Place verliezen met het faillissement formeel hun baan. Zij moeten hopen op een zo groot mogelijke doorstart. Het is daarvan afhankelijk hoeveel medewerkers uiteindelijk echt hun baan kwijtraken.

De curatoren hebben afspraken gemaakt met de belangrijkste leveranciers om de winkels draaiende te houden. Bijvoorbeeld om te zorgen dat de restaurants van La Place voorzien blijven van dagverse producten en dat beveiligings- en schoonmaakmedewerkers hun werkzaamheden in de V&D filialen blijven verrichten.

John van der Ent, CEO V&D Beeld anp
John van der Ent, CEO V&DBeeld anp

'Niet het einde'
In een brief aan zijn medewerkers schrijft voormalig V&D-topman John van der Ent dat het faillissement 'niet het einde van V&D en La Place' betekent. "Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijk doorstart met zoveel mogelijk mensen". De winkels blijven volgens Van der Ent open om 'de kansen op een snelle doorstart van V&D en la Place zo groot mogelijk te maken'. Van der Ent vraagt van zijn medewerkers om zich 'te blijven inzetten voor klanten en collega's, hoe moeilijk dat in deze tijd ook is'. "Want hoe beter onze winkels, restaurants, distributiecentra en service centers kunnen blijven draaien, des te groter de kans op een nieuwe toekomst", aldus Van der Ent.

De top van V&D begrijpt dat zij met het nieuws hun medewerkers 'opnieuw hebben laten schrikken'. Medewerkers kunnen met vragen terecht bij hun leidinggevende.

V&D vroeg vorige week dinsdag uitstel van betaling aan, waarmee de banen van tienduizend medewerkers op de tocht kwamen te staan. De warenhuisketen, die in 1887 werd opgericht in Amsterdam door zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann, heeft 62 filialen, verspreid over het hele land. Restaurantketen La Place telt 250 vestigingen, die deels zijn gevestigd binnen V&D-filialen.

'Dieptriest'
"Het faillissement van V&D komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest", reageert FNV-bestuurder Niels Suijker. Door het op oudejaarsdag uitgesproken faillissement verliezen de 10.000 werknemers van V&D formeel hun baan. Ze worden de komende zes weken doorbetaald door het UWV.

In de tussentijd werken de bewindvoerders van V&D aan een doorstart. "Maar het is heel onzeker wat dat oplevert", zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer. "Het schijnt allemaal heel ingewikkeld te liggen. Ik verwacht niet dat er op heel korte termijn duidelijkheid is."

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de leegstand van winkels in binnensteden. "Als V&D geen doorstart maakt, zal de leegstand oplopen", aldus voorzitter Guido van Woerkom. "Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskacht op het winkelend publiek." Volgens Van Woerkom wordt het een 'enorme uitdaging' voor gemeenten om hun binnenstad vitaal te houden. Daartoe moeten met winkeliers afspraken worden gemaakt over het aanpakken van leegstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden