Update

V&D en bonden morgen weer in overleg

Medewerkers van V&D en leden van FNV demonstreren voor een filiaal van het warenhuis in Arnhem. Beeld anp
Medewerkers van V&D en leden van FNV demonstreren voor een filiaal van het warenhuis in Arnhem.Beeld anp

V&D heeft de vakbonden uitgenodigd verder te praten over de aangekondigde salariskorting voor het personeel. Het overleg is morgen vanaf 12.00 uur op het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Dat liet bestuurder Niels Suijker van FNV Handel vandaag weten.

De voorzieningenrechter in Amsterdam gaf de vakbonden en V&D 48 uur de tijd om na te gaan of onderhandelingen over een salariskorting toch nog zinvol zijn. De aanleiding was een voorstel waarmee V&D de vakbonden vandaag verraste tijdens de behandeling van hun kort geding tegen het winkelbedrijf over de gewraakte loonmaatregel.

Het warenhuisconcern stelt een winstdelingsregeling voor, waarmee de gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent van de V&D-werknemers zouden kunnen worden beperkt: als zij akkoord gaan met de loonsverlaging, kunnen zij delen in de eventuele toekomstige winst van het bedrijf.

De vakbonden zeggen in te gaan op de uitnodiging van het bedrijf hierover verder te komen praten, maar zijn er wel sceptisch over. 'Het loonoffer lijkt onverkort deel uit te maken van het overleg. Dan wordt het toch een lastig gesprek' zei Suijker. Ook CNV-bestuurder Martijn den Heijer hield zijn twijfels: 'Zo'n plan lijkt alleen maar zinvol als er winst wordt gemaakt en die garantie is er niet.'

Rechter Dhr. Boot tijdens het kort geding van de bonden tegen Vroom en Dreesman. Beeld anp
Rechter Dhr. Boot tijdens het kort geding van de bonden tegen Vroom en Dreesman.Beeld anp

Dreigend faillissement

Volgens de warenhuisketen dreigt een faillissement als de loonkosten van 5 duizend V&D-werknemers niet structureel worden verlaagd. Het bedrijf heeft vorig jaar een verlies geleden van 49 miljoen euro, meer nog dan het jaar ervoor.

De vakbonden zijn het niet eens met het loonoffer en vechten het bij de rechter aan. CNV Dienstenbond heeft berekend dat de loonmaatregelen van V&D een werknemer 200 tot 300 euro per maand kan kosten. Als de partijen het niet lukt vóór woensdag eruit te komen, doet de rechter volgende week maandag uitspraak.

De V&D-delegatie vanochtend tijdens het kort geding. Beeld anp
De V&D-delegatie vanochtend tijdens het kort geding.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden