V&D: 'Banken blijven krediet verstrekken'

"We werken met hart en ziel aan een toekomst voor V&D in het huidige retaillandschap", aldus topman Don Roach.Beeld anp

V&D ontkent dat de banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen reageert daarmee op berichten dat banken geen kredieten meer zouden willen verstrekken.

De Telegraaf meldde vanochtend dat banken de afgelopen weken de geldkraan langzaam hebben dichtgedraaid. De krant zegt zich te baseren op ingeziene documenten. Het voortbestaan van het concern zou aan een zijden draadje hangen.

De warenhuisketen zegt daar nu zelf over: "Het is niet aan de orde dat de banken vanaf 31 januari geen krediet meer zouden verschaffen. De banken blijven krediet verstrekken. We zijn in gesprek met de banken over de toekomstige kredietfaciliteit en zolang deze gesprekken lopen doen we geen uitspraken.''

V&D probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand. Vakbonden stappen naar de rechter als het concern per 1 februari de salarissen van de 5000 werknemers met 5,8 procent verlaagt, zoals twee weken geleden is aangekondigd. Ook het 'huuroffer' dat V&D pandeigenaren dwingt te brengen, is in verkeerde aarde gevallen. Het concern wil dat zijn verhuurders instemmen met een huurvrije periode van vier maanden.

'Werken met hart en ziel aan toekomst'
Vastgoedbedrijf IEF Capital, eigenaar van de panden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht, heeft het concern voor de rechter gedaagd. In een kort geding wil IEF Capital ontruiming van de winkels vorderen. Ook andere verhuurders dreigen met juridische stappen. De keten weigerde concreet in te gaan op de vraag of haar voortbestaan in gevaar is. "We werken met hart en ziel aan een toekomst voor V&D in het Nederlandse retaillandschap. Om succesvol te zijn, is de bijdrage van alle stakeholders noodzakelijk: van de aandeelhouder, de banken, de leveranciers, de verhuurders en de medewerkers", aldus V&D-topman Don Roach.

V&D, dat 63 warenhuizen heeft, is sinds 2010 eigendom van investeringsmaatschappij Sun Capital. Die is bereid 40 miljoen euro extra in de onderneming te investeren als de andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden