economie

UWV ziet 21.000 meldingen van fraude over het hoofd

Beeld anp

Een hapering in het systeem, noemt uitkeringsorganisatie UWV het. Daardoor doken pas deze zomer plotsklaps 21.000 meldingen op van eventuele uitkeringsfraude. Het verdubbelde de werkachterstand in één klap. Het ontbreken van deze signalen was niemand bij het UWV opgevallen, doordat iedereen druk bezig was met het wegwerken van bestaande werkvoorraden.

Dat staat in een maandelijkse managementrapportage van de afdeling handhaving van het UWV die Trouw in handen heeft. Een jaar geleden maakte deze krant bekend dat de uitkeringsorganisatie tegen een achterstand van 73.000 fraudemeldingen aankeek. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken greep toen in.

Het UWV moest vijftig extra mensen inzetten en daarmee binnen een half jaar de voorraad terugbrengen naar 20.000. Dus voor 1 juli dit jaar zou het probleem van achterstallig werk grotendeels opgelost moeten zijn. Het aantal opgepakte meldingen daalde echter maar langzaam. Er werd besloten om wederom duizenden meldingen terzijde te leggen.

'Niet onderzoekswaardig'
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen zei vorig jaar nog dat het een eenmalige actie was om stempels 'niet onderzoekswaardig' te zetten op 1500 fraudemeldingen. Dat was nodig omdat de werkvoorraad te groot was, luidde de verklaring. Bovendien was het niet zo erg, verklaarde het UWV, omdat bijvoorbeeld anonieme meldingen toch zelden leiden tot een boete.

Inmiddels lijkt het terzijde leggen van fraudemeldingen een standaardwerkwijze. Dit jaar zijn al meer dan 30.000 signalen als niet onderzoekswaardig afgedaan. In juni kreeg het voltallige personeel van de afdeling handhaving de opdracht om alleen na te gaan of openstaande meldingen wel of niet voldoende informatie bevatten om verder te onderzoeken.

In één maand zijn toen ruim tienduizend signalen uit het proces gehaald. Ondanks het sorteren van de meldingen is echter het toch niet gelukt om naar de door de minister gewenste voorraad van 20.000 dossiers te komen.

Vergeten fraudemeldingen
In juli werd namelijk geconstateerd dat ze zijn vergeten om 21.000 signalen die dateren van eind 2014 en de eerste negen maanden van 2015 in de werkvoorraad te zetten. Die 21.000 oude meldingen komen van uitzendbureaus. Zij gingen hun informatie op een andere manier aanleveren waardoor de fraudemeldingen niet direct door het UWV werden herkend.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Onverwerkte meldingen vermoeden van uitkeringsfraude Beeld Trouw L&F

"De veroorzaker is een hickup", zegt een woordvoerder. De uitkeringsorganisatie heeft het echter netjes gemeld aan de minister en daarmee is voor hen de kous af. Minister Asscher heeft deze week in een brief de Tweede Kamer op de hoogte gebracht. "De 21.000 signalen zijn per abuis niet in de werkvoorraad opgenomen", schrijft hij.

Dat gebeurt alsnog waardoor de werkvoorraad nu circa 44.000 signalen bevat. De zestig extra uitzendkrachten mogen voorlopig nog even blijven om deze tegenvaller weg te werken. In 2014 werkten nog 730 man op de afdeling handhaving, dat slonk vorig jaar naar 630 en inmiddels zijn het er 460. Dat zal verder afnemen naar 400 aan het einde van het jaar.

Ziekteverzuim
De ontslagrondes werken niet echt stimulerend. Het ziekteverzuim bij de afdeling handhaving is al lange tijd hoog. Het lag in juli op 6,8 procent, terwijl het landelijk ziekteverzuim op 4 procent ligt. In de maandrapportage constateert de directie ook dat de afdeling handhaving bij lange na niet presteert wat van hen wordt verwacht. Er wordt niet voldoende werk verzet. Mede gezien het grote aantal langdurig zieken concludeert de directie dat het 'een zware opgave' wordt de doelen te halen.

Het UWV heeft van de minister een half jaar respijt gekregen. Asscher gaat er nu van uit dat uiterlijk begin volgend jaar de voorraad fraudemeldingen is teruggebracht tot 20.000. Dan moet de organisatie echter niet weer een tegenvaller tegenkomen zoals nu en eerder begin vorig jaar. In februari 2015 kwamen er door een technische fout ineens 28.000 fraudemeldingen bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden