UWV wil basisarts inzetten voor herkeuren arbeidsongeschikten

uitkeringen | Verzekeringsartsen zijn boos. 'In het ziekenhuis doet een arts-assistent ook niet meteen de meest complexe operaties.'

Het UWV wil net afgestudeerde basisartsen inzetten bij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten om de grote achterstand weg te werken. De verzekeringsartsen van de uitkeringsorganisatie zijn boos over deze oplossing. 'Ontoelaatbaar en onaanvaardbaar' noemt Novag, de vakbond van UWV-artsen, het voorstel.

"Beginnende artsen zijn niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om herbeoordelingen te doen bij mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is in strijd met de wet, de medische beroepsnormen, het tuchtrecht en het professioneel statuut verzekeringsartsen", laat Wim van Pelt, de voorzitter van Novag, weten.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is ontevreden over deze aanpak. "Een herbeoordeling na soms vele jaren, met alle gewenning aan de uitkeringssituatie, is een complexe verzekeringsgeneeskundige opdracht die hoge eisen stelt aan de kwaliteit en vaardigheden van de verzekeringsartsen", meldt Rob Kok, voorzitter van de NVVG.

"Door jonge artsen in te zetten, zonder verzekeringsgeneeskundige kennis en ervaring, maken wij ons ernstig zorgen over de kwaliteit van deze beoordelingen", aldus Kok. Verzekeringsarts Van Pelt: "Er bestaat een gerede kans dat deze aanpak zal leiden tot onrechtmatige uitkeringen en ten onrechte beëindigde uitkeringen."

Volgens UWV-bestuurder Fred Paling kan het prima. "We kijken al langer of de relatie opleiding-werk voor net afgestudeerde basisartsen slimmer is te combineren. Nu krijgen artsen die de vierjarige studie tot verzekeringsgeneeskunde gaan doen in het eerste jaar wel heel veel theorie en heel weinig praktijk."

Vorige maand is al een versnelde opleiding gestart voor dertig nieuwe artsen, die na twee maanden de herbeoordelingen gaan doen. Vanaf 1 juni dus. Paling verwijst daarbij naar de inzet van artsen-in-opleiding in het ziekenhuis. "Daar werken ze direct mee. En bij ons gebeurt dat uiteraard onder supervisie van een van onze verzekeringsartsen."

De NVVG gebruikt deze vergelijking ook, maar dan anders. "In het ziekenhuis doet een arts-assistent toch ook niet meteen de meest complexe operaties?"

Dat de UWV-artsen boos zijn, verklaart bestuurder Paling uit de jarenlange onvrede over arbeidsvoorwaarden. "Er is een bepaald idee bij een bepaald deel van de artsen dat schaarste in hun beroepsgroep helpt om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen." Het UWV-bestuur vindt de inzet van basisartsen een goed idee, omdat zo de huidige UWV- artsen niet te veel worden belast. De basisartsen moeten tienduizend herbeoordelingen op zich nemen.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken komt waarschijnlijk deze week met een brief waarin zijn oplossingen voor de grote achterstanden bij het UWV staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden