UWV wil basisarts inzetten voor herkeuren arbeidsongeschikten

Beeld anp

Het UWV wil net afgestudeerde basisartsen inzetten bij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten om zo de grote achterstand die de uitkeringsorganisatie heeft bij de herbeoordelingen weg te werken. De verzekeringsartsen van het UWV zijn boos over deze oplossing. "Ontoelaatbaar en onaanvaardbaar" noemt Novag, de vakbond van UWV-artsen, het voorstel.

"Beginnende artsen zijn niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om herbeoordelingen te doen bij mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is in strijd met de wet, de medische beroepsnormen, het tuchtrecht en het professioneel statuut verzekeringsartsen", laat Wim van Pelt, de voorzitter van Novag, weten.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is niet content met deze aanpak. "Een herbeoordeling na soms vele jaren, met alle gewenning aan de uitkeringssituatie, is een complexe verzekeringsgeneeskundige opdracht die hoge eisen stelt aan de kwaliteit en vaardigheden van de verzekeringsartsen", meldt Rob Kok, voorzitter van de NVVG.

"Door jonge artsen in te zetten, zonder verzekeringsgeneeskundige kennis en ervaring, maken wij ons ernstig zorgen over de kwaliteit van deze beoordelingen" aldus Kok. Verzekeringsarts Van Pelt gaat nog een stapje verder: "Er bestaat een gerede kans dat deze aanpak zal leiden tot onrechtmatige uitkeringen en ten onrechte beëindigde uitkeringen."

'Kan prima'
Volgens UWV-bestuurder Fred Paling kan het echter prima. "We kijken al enige tijd of de relatie opleiding-werk voor net afgestudeerde basisartsen slimmer is te combineren. Nu krijgen artsen die de vierjarige studie tot verzekeringsgeneeskunde gaan doen in het eerste jaar wel heel veel theorie en heel weinig praktijk."

Vorige maand is al een speciale versnelde opleiding gestart voor dertig nieuwe artsen waarmee ze al na twee maanden de herbeoordelingen kunnen doen. Dus vanaf 1 juni. Paling verwijst daarbij naar hoe artsen-in-opleiding in het ziekenhuis worden ingezet. "Daar werken ze ook gewoon direct mee. En bij ons gebeurt dat uiteraard onder supervisie van een van onze verzekeringsartsen." De branchevereniging NVVG gebruikt deze vergelijking ook maar dan anders. "In het ziekenhuis doet een arts-assistent toch ook niet meteen de meest complexe operaties?"

Dat de UWV-artsen boos zijn, verklaart bestuurder Paling uit de onvrede die er al jarenlang is over arbeidsvoorwaarden. "Hoe zal ik het zeggen. Er is een bepaald idee bij een bepaald deel van de artsen dat schaarste in hun beroepsgroep helpt om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen." Het UWV-bestuur vindt de inzet van basisartsen juist een goed idee omdat zo de huidige UWV-artsen niet te veel worden belast. De basisartsen moeten tienduizend herbeoordelingen op zich nemen.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt deelt de verontwaardiging die bij de artsen leeft. "Je gaat toch geen onervaren artsen inzetten bij de herbeoordeling van arbeidsongeschikten? Dat kan toch niet waar zijn?" Ulenbelt gaat Kamervragen stellen aan minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. De minister komt waarschijnlijk deze week met een brief waarin zijn oplossingen voor de grote achterstanden bij het UWV met de herbeoordelingen staan.

Achterstanden bij UWV

- In augustus 2015 waarschuwden de verzekeringsartsen van het UWV in Trouw dat er een enorme achterstand is bij het herbeoordelen van arbeidsongeschikten.
- Een maand later wist Trouw dat het 25.000 mensen met een WIA-uitkering betreft die wachten op een herkeuring. Minister Asscher wist dit niet.
- In oktober 2015 laat de minister de Tweede Kamer weten in te gaan grijpen. Hij stelt een werkgroep in van topambtenaren en UWV-medewerkers.
- In februari 2016 maakt Asscher bekend dat er tenminste 50 extra artsen tot verzekeringsarts moeten worden opgeleid. Ook laat hij de Rekenkamer onderzoek doen naar de achterstanden bij het UWV.
- Deze maand gaat minister Asscher een plan van aanpak presenteren voor de problemen bij het UWV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden