UWV: 'Werkloosheid is oneerlijk verdeeld'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De werkloosheid neemt toe, maar de klappen zijn bepaald niet eerlijk verdeeld. Een mbo-opgeleide jongere buiten de Randstad heeft het het zwaarst, zo blijkt uit cijfers van het UWV over de periode april 2012 tot april 2013.

redactie

De ruimste arbeidsmarkt vind je in Drenthe: daar zijn negen keer meer werklozen dan vacatures. Ook Friesland en Twente doen het niet goed wat dat betreft. Het aantal werklozen steeg het afgelopen jaar relatief het hardst in de regio's Rijnmond en Drechtsteden en onder de groep mensen jonger dan 30 jaar. De relatief sterkste daling van het aantal vacatures is te zien bij de 'middelbare beroepen'.

De werkloosheid onder twintigers stijgt het sterkst. 'In een laagconjunctuur zijn het de jongeren die meestal als eerste worden geraakt door de crisis. Jongeren hebben vaak flexibele contracten, in tegenstelling tot ouderen. Ouderen worden dus relatief minder vaak werkloos,' aldus een woordvoerder van het UWV. Anderzijds, zo stelt hij, zijn jongeren de eersten die weer aan de slag kunnen als de economie weer aantrekt.

Geen bouwvakker of journalist
Uit de cijfers van het UWV blijkt dat werklozen het niet moeten zoeken in beroepen als bouwvakker, journalist of sociaal-wetenschappelijk medewerker. Voor die beroepsgroepen zijn er meer dan 30 werkzoekenden per vacature. Veel beter gaat het in bijvoorbeeld de informatica en de wereld van specialistische technici. Daar zijn juist meer vacatures dan werklozen met de juiste papieren.

Ook maakt het uit welk opleidingsniveau nodig is voor een beroep. Mensen met mbo-3 en mbo-4 als achtergrond krijgen de hardste klappen.De sterke toename van de werkloosheid in en rond Rotterdam (ruim 60 procent meer werklozen) komt volgens het UWV deels door de crisis, maar ook doordat mensen met een bijstandsuitkering daar sinds 2012 beter gecontroleerd worden. Die mensen moeten zich inschrijven bij het UVW en meldden zich vaak na controle alsnog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden