UWV verbaasd over ingrijpen Asscher

Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher arriveert op het Binnenhof. Foto is van 6 november. Beeld anp

Uitkeringsinstantie UWV heeft al maanden plannen klaarliggen om de huidige problemen met de grote werkvoorraden weg te werken. Inclusief doorberekeningen van de kosten en hoeveel extra werknemers daarvoor nodig zijn.

Hierover was contact met het ministerie van sociale zaken. De verbazing was daarom groot bij de raad van bestuur van het UWV toen die uit de krant moest vernemen dat minister Lodewijk Asscher bij de organisatie gaat ingrijpen.

Asscher meldde onlangs in Trouw nog een half jaar nodig te hebben voor een plan om de achterstanden bij het UWV terug te brengen. Maar daar is de uitkeringsorganisatie toch al mee bezig? De verraste UWV-top nam onmiddellijk contact op met de secretaris-generaal van de minister. Dat staat op het interne UWV-net.

De topambtenaar reageert vervolgens vol begrip. "Er wordt veel van het UWV gevraagd onder uitdagende omstandigheden van wetswijzigingen en bezuinigingen", schrijft hij. Nu wachten 25.000 arbeidsongeschikten op herkeuring en 47.000 deels of tijdelijk afgekeurden op een reïntegratietraject.

Nieuwe plannen
Vandaag maakte Asscher bekend dat er nieuwe plannen zijn om de werkloosheid beter aan te pakken. Onder andere door middel van persoonlijke begeleiding, ‘werkbrigades’ die mensen adviseren over werk in hun regio en extra geld voor omscholing moet worden voorkomen dat mensen sneller de WW in gaan. Hiervoor wordt 150 miljoen euro uitgetrokken. Dit geld is over van andere plannen. (redactie)

Niet goed ingelicht
De secretaris-generaal beloofde de UWV-bestuurders om elkaar 'goed en open te blijven informeren'. Toch lijkt de minister nog niet helemaal goed ingelicht. Het UWV weet exact hoeveel arbeidsongeschikten met een Wia-uitkering (de vroegere WAO) er vanaf 2016 moeten worden herkeurd omdat ze al vijf jaar lang met rust zijn gelaten. Deze zogenoemde vijfdejaarstoets zorgt ervoor dat iedereen op enig moment toch door een UWV-arts wordt gezien. Volgend jaar zijn er 9.000 mensen aan de beurt vanwege de vijfdejaarstoets, en dat loopt in 2019 op tot 12.000 extra herbeoordelingen.

De minister zegt dat onduidelijk is hoeveel uitkeringsgerechtigden voor een vijfdejaarsbeoordeling in aanmerking komen.

In totaal zijn er jaarlijks zo'n 60.000 herbeoordelingen die het UWV moet verwerken. Met het budget dat de organisatie nu krijgt, lukt het om zo'n 35.000 tot maximaal 40.000 herkeuringen te doen. Er zijn ten minste 250 boventallige medewerkers nodig, onder wie 150 artsen, om een groot deel van het stuwmeer aan herbeoordelingen weg te werken. Dat kost het UWV jaarlijks bruto zo'n 24 miljoen euro, staat in interne berekeningen.

Door efficiënter te werken, kunnen er volgens het UWV nog eens zo'n 4.000 tot in het beste scenario maximaal 13.000 extra herbeoordelingen per jaar worden gedaan.

Lees hier een deel van het interview dat Asscher met Trouw had op 30 oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden