Onderzoek

UWV, SVB, Belastingdienst en DUO schieten tekort

Het logo van uitkeringsinstantie UWV. Beeld ANP
Het logo van uitkeringsinstantie UWV.Beeld ANP

De overheidsorganisaties UWV, SVB, Belastingdienst en DUO schieten tekort. De dienstverlening door deze instellingen voldoet niet aan de verwachtingen, zo blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.

De oorzaak ligt ook bij de politiek: want wat politici regelen voor de samenleving, moeten de mensen achter de loketten wel kunnen waarmaken.

Onderzoekers concluderen dit over de vier grote 'uitvoerders', die onder meer uitkeringen en toeslagen verstrekken en over de studiefinanciering gaan. Op verzoek van het kabinet is alles op een rijtje gezet. De kritiek komt niet uit de lucht vallen. De instellingen raakten herhaaldelijk in opspraak door allerlei misstanden. Zo schreef Trouw veel over onterecht stopgezette kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst, die honderden mensen in de problemen stortte.

Knelpunten blijken personeelstekorten, ICT-problemen, maar ook heel ingewikkelde wetten en regels ‘waardoor af en toe mensen worden vermalen’, zo erkent verantwoordelijk minister Wouter Koolmees. Bij uitkeringsinstantie UWV bijvoorbeeld zijn er zestien verschillende regels voor verschillende soorten gedetineerden: zoals voor met, en voor zonder enkelband.

‘Niet alles in één keer oplossen’

Hij vindt dat uitvoeringsorganisaties, ministeries, het kabinet en het parlement samen aan de slag moeten en de instellingen van elkaar moeten leren. Maar ‘we kunnen niet zomaar alles in een keer oplossen.’

Volgens de onderzoekers merken de verantwoordelijke organisaties zelf ‘dagelijks dat zij niet altijd zijn toegerust om aan de verwachtingen van mensen, burgers, instellingen en de politiek te kunnen voldoen.’ Het wordt bewonderenswaardig genoemd dat er nog steeds veel goed gaat, maar de grenzen zijn bereikt.

Goede overheidsdienstverlening sluit aan bij wat mensen nodig hebben, stelt Koolmees. "Of je nu een kind krijgt, je rijbewijs haalt, studiefinanciering aanvraagt, een toeslag aanvraagt, werkloos wordt of een verblijfsvergunning voor je partner nodig hebt."

Hij benadrukt dat de kwaliteit van de dienstverlening van invloed is op het vertrouwen van de burger in de overheid.

De Tweede Kamer heeft al een eigen onderzoek aangekondigd naar wat er misgaat bij de loketten waar de burger in contact komt met de overheid. De problemen bij uitkeringsinstantie UWV, de Belastingdienst en ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen worden nog dit jaar onder de loep genomen, waarbij de Kamer ook kijkt naar zijn eigen rol.

Lees ook:

Alles over de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst; of een voorbeeld van één van de dingen die misgaan bij uitkeringsinstantie UWV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden