UWV stopt met beboeten fraudeurs

De Tweede Kamer weet niet dat minister Asscher ermee instemde dat uitkeringsfraudeurs niet langer worden beboet. Beeld anp
De Tweede Kamer weet niet dat minister Asscher ermee instemde dat uitkeringsfraudeurs niet langer worden beboet.Beeld anp

Mensen met een WW-uitkering of die in de Ziektewet zitten, kunnen vanaf 1 juli straffeloos informatie over inkomsten achterhouden. De uitkeringsinstantie UWV heeft met instemming van minister Lodewijk Asscher van sociale zaken besloten om niet meer achter deze fraudezaken aan te gaan. De Tweede Kamer weet hier niet van.

Ingrid Weel

Het UWV zegt 'niet langer mensen te willen beboeten die fouten maken'. Weinig mensen frauderen bewust met een werkloosheids- of ziektewetuitkering, beweert het UWV. Maar ook bij fraudeurs die met opzet informatie verzwijgen, wordt straks geen boete uitgedeeld. "Als het om grote bedragen gaat, gaan we een stevig gesprek voeren, maar nee, geen boete uitschrijven."

Begin dit jaar heeft minister Asscher de hoogte van de boetes al aangepast. Er was namelijk veel onrust ontstaan nadat de Ombudsman opmerkte dat veel 'goedwillende mensen' die zich vergissen zwaar werden bestraft. Daarmee leek de kous af. De minister zei immers tegen de Tweede Kamer - tot tevredenheid van coalitiepartner VVD - dat hij "boetes gerechtvaardigd vindt als calculerende burgers zich frauduleus gedragen".

Nieuw automatiseringssysteem
Het UWV vroeg echter in maart dit jaar aan de minister of ze vanaf 1 juli mogen stoppen met boetes uitdelen als uitkeringsgerechtigden zich niet houden aan de inlichtingenplicht. Dan gaat de uitkeringsorganisatie met een nieuw automatiseringssysteem werken, waarbij mensen sowieso elke maand moeten opgeven of er veranderingen zijn in hun leefsituatie, anders krijgen ze helemaal geen uitkering.

Het UWV noemt het enerzijds 'ondenkbaar' dat iedereen elke maand exact de juiste gegevens doorgeeft. "De kans op foute informatie is aanzienlijk. Bijvoorbeeld omdat mensen hun loonstrookje nog niet binnen hebben en zich een paar euro's vergissen. Wij kiezen er daarom voor om niet meer te beboeten. Dat is heel veel werk. We gaan liever preventief aan de slag. Dus we gaan de mensen vooraf goed inlichten."

Grootschalig frauderen onmogelijk
Het UWV, en ook de woordvoerder van Asscher, zegt dat door de nieuwe techniek het vanaf 1 juli ook niet meer mogelijk is om grootschalig te frauderen "en dus is handhaven niet nodig". Het UWV verzamelt alle gegevens over lonen van alle werknemers in Nederland. Het computersysteem van het UWV gaat maandelijks de gegevens die hun cliënten opgeven vergelijken met deze looninformatie en met de informatie van de Belastingdienst en gemeenten. Zo kan het UWV snel verschillen ontdekken en deze terugvorderen.

Dat kan de politiek zich niet voorstellen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: "Het zou me verbazen als het UWV een waterdicht computersysteem heeft ontwikkeld. Dat zou een unicum zijn. Bij andere computersystemen is het ook goed fout gegaan. Denk aan de fraude die de Bulgaren hebben gepleegd." In 2013 werd duidelijk dat op grote schaal Oost-Europese bendes landgenoten naar Nederland stuurden om zich als 'spookburger' in te schrijven bij gemeentes. Ze vertrokken direct weer naar het thuisland, maar ontvingen wel huur- en zorgtoeslag.

Mensen met een WW- of ZW-uitkering die er zwart bij werken, blijft het UWV wel beboeten, benadrukken de woordvoerders. Maar de zogenoemde 'witte fraude' dus niet meer. SP'er Ulenbelt reageert geschokt. "Dit kan natuurlijk niet. De minister schiet nu helemaal door de andere kant op. Eerst kreeg iedereen een boete, en straks niemand meer?" VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn wil niet reageren omdat zij de informatie niet uit eerste hand heeft. "Ik kan me niet voorstellen dat overtredingen niet meer worden beboet." Minister Asscher heeft de Tweede Kamer (nog) niet geïnformeerd 'omdat de verandering vooral gaat over de techniek achter de deuren van het UWV'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden