UWV stapelt weer eens fout op fout

null Beeld Studio Vonq
Beeld Studio Vonq

In interne kwaliteitsrapporten van het UWV kleuren de staatjes veelvuldig rood van de vele onvoldoendes.

Bij de prognoses die artsen moeten geven over mensen die een Wia-uitkering ontvangen, gaat veel mis. Uit een steekproef van 225 dossiers uit 2018 krijgt gemiddeld maar 35 procent van de verzekeringsartsen een voldoende voor hun werk. Evenzo krijgt maar 35 procent van de arbeidsdeskundigen van het UWV die hierbij betrokken is een positief oordeel over hun handelen.

Dit meldt een intern rapport. Het is het zoveelste rapport dat zeer kritisch is over de kwaliteit van de werknemers van UWV. Met hulp van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft Trouw tachtig interne rapporten in handen gekregen.

Eerder schreef deze krant over de vele fouten bij het indelen van beschut werk, bij het banenplan en bij aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Nu blijkt ook veel mis te gaan bij het contact tussen UWV en mensen met een Wia-uitkering (voor arbeidsongeschikten).

Medische situatie

Wat gaat er dan zoal mis? Slechts 33 procent van de artsen geeft correct aan op welke termijn er verbeteringen zijn te verwachten in de medische situatie van de arbeidsongeschikte. Ook meer dan de helft van de artsen maakt fouten bij het registreren van factoren die het herstel in de weg zitten. Dat kunnen missers zijn over de behandeling bij een specialist in het ziekenhuis of over de tijd die het kost om beter te worden. Dat meldt het interne UWV-rapport ‘Data analyse’.

Het UWV-onderzoek bekijkt ook per regio wat er goed en fout gaat. De regio Gelderland midden-zuid springt er negatief uit. Maar 5 procent van de verzekeringsartsen krijgt daar een voldoende. In de rapportages gaat zo ongeveer alles fout wat er maar fout kan gaan. Beweringen zijn niet onderbouwd, niet concreet beschreven of ontbreken helemaal.

Het rapport meldt ook dat er wel termijnen worden genoemd waarop de arts verwacht dat de medische situatie van de arbeidsongeschikte verbetert, maar dat er niet bij staat waarom hij dat denkt: ‘Onduidelijk is waarom voor twee jaar is gekozen. Waarom geen half jaar? Of een jaar? Of anderhalf jaar?’

Onduidelijkheid

Over de verbeteringen die de verzekeringsarts verwacht van de cliënt, heerst ook onduidelijkheid. Er wordt in de rapporten veel gewerkt met standaardzinnen die weinig zeggen. De interne controledienst van de uitkeringsorganisatie vindt deze opmerkingen ‘veel te globaal’.

“Sommige fouten zijn wel zorgelijk”, reageert verzekeringsarts Rob Kok, tevens voorzitter van de Nederlandse vereniging voor verzekeringsgeneeskunde (NVVG). Hij ziet de rapporten voor het eerst. “Maar bij het stellen van de prognose moeten wij ook wel over heel veel criteria rapporteren. Daar zijn we misschien te ver in doorgeschoten. Het moet wel werkbaar blijven.” Kok hoopt dat dit rapport aanleiding is voor UWV om de vele criteria met de NVVG te bespreken.

De uitkomsten van deze recente interne rapporten worden door het UWV niet zo zwaar opgenomen. “Het gaat hier om de kwaliteit van de verslaglegging. Het doel was nagaan of de herbeoordeling goed onderbouwd beschreven was. Alleen dat aspect is beoordeeld. De conclusie is dat de onderbouwing op een aantal aspecten beter zou kunnen. Dit zegt niets over de juistheid van de beoordelingen”, aldus het UWV in een reactie.

Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, presenteert de jaarcijfers van 2018.  Beeld Anp
Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, presenteert de jaarcijfers van 2018.Beeld Anp

Herbeoordeling

Er zijn ook rapporten die wel over de juistheid gaan van de herbeoordeling. In 2017 concludeerde het controleorgaan dat van de 213 onderzochte herbeoordelingen 13 procent zeker onjuist was, dus dat de uitkering onrechtmatig was. ‘De fouten hebben geleid tot een onjuiste uitkomst in het recht op een uitkering, de hoogte ervan en/of de duur.’ Bij nog eens 14 procent was er een gerede kans op een onjuiste uitkomst. Samen 27 procent. Verzekeringsarts Rob Kok: “Dan gaat het bij 73 procent dus goed.”

De aanbevelingen die het controleorgaan doet aan de raad van bestuur van het UWV zijn, net als in de andere rapporten die Trouw heeft opgevraagd, onleesbaar gemaakt. Wel staat er: ‘De bevindingen ten aanzien van de kwaliteit en het risico van de gevalsbehandeling van de herbeoordelingen Wia komen in grote lijnen overeen met eerdere bevindingen.’

Lees ook:

UWV scoort onvoldoende voor beoordelen van mensen met een ziekte of arbeidsbeperking.

In interne rapporten van het UWV staat dat bij een op de drie dossiers er gerede aanleiding is om te twijfelen aan de uitkomst van de beoordeling.

Besluit arbeidsdeskundige UWV komt vaak uit de lucht vallen.

Kan iemand met een arbeidsbeperking functioneren bij een werkgever, of moet er beschut werk worden georganiseerd? Het UWV beslist dat. Maar hoe het die beslissing neemt, is veelal onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden