UWV schendt privacy zieke werknemers

De werkwijze van het UWV is al jaren in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.  Beeld ANP
De werkwijze van het UWV is al jaren in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.Beeld ANP

De Tweede Kamer stelde al in 2013 vragen over de manier waarop UWV omging met medische gegevens. Vandaag tikte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het uitvoeringsinstituut op de vingers.

Ingrid Weel

De werkwijze van het UWV is al jaren in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Bezorgde Tweede Kamerleden stelden hierover al in 2013 vragen aan de minister van sociale zaken. Pas vandaag kwam er antwoord. UWV geeft inderdaad medewerkers die daartoe niet bevoegd zijn, toegang tot de medische gegevens van uitkeringsgerechtigden, meldt AP.

Toen er vier jaar geleden vragen werden gesteld over het verwerken van klantengegevens door UWV liet de uitkeringsorganisatie weten over te gaan op een andere werkwijze. Een jaar later bleek dat er nog weinig was veranderd, en de Tweede Kamer stelde wederom vragen. Toenmalige minister van sociale zaken Lodewijk Asscher zegde toe het UWV op de werkwijze aan te spreken.

Minister Asscher vroeg in 2016 na aanhoudende zorgen aan AP om onderzoek te doen. Dat duurde bijna twee jaar. Nu, eind 2017, concludeert de autoriteit dat het UWV inderdaad al jaren rommelt met persoonsgegevens. Ook heeft de AP kritiek op de beveiliging van de website van de uitkeringsorganisatie. Alleen een gebruikersnaam en wachtwoord zijn voldoende om binnen te komen. Dat is onvoldoende. Er moet een tweede beveiligingsfactor aanwezig zijn. Het UWV zegt te werken aan de website.

Efficiënt werken

Het UWV gaf aan AP een drietal redenen op waarom ze toch onbevoegde werknemers medische gegevens laat gebruiken. Zoals het tekort aan artsen, waardoor er efficiënt gewerkt moet worden. Volgens de wet mogen alleen artsen of medewerkers onder toezicht van een arts medische gegevens gebruiken, opvragen of inzien.

Bij UWV doen ook andere medewerkers dat. Vooral om snel een goede inschatting te kunnen maken of iemand terecht een ziektewetuitkering aanvraagt en in te schatten hoe lang het verzuim ongeveer zal duren. Ze doen dat wel onder een geheimhoudingsplicht, benadrukt UWV. En ze bemoeien zich niet met eventueel herstel of reïntegratieactiviteiten.

Maar door toch andere UWV’ers dan artsen toegang te geven, handelt het UWV in strijd met de wet, aldus AP. “Cliënten van het UWV moeten er op kunnen vertrouwen dat hun gegevens goed worden beschermd.” De autoriteit heeft aangekondigd over te gaan op “handhaving als de overtredingen voortduren” maar heeft geen deadline opgelegd. Het UWV geeft zelf aan om vanaf 2019 op een andere manier te gaan werken.

Lees ook: Werkachterstanden UWV lopen verder op

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden