UWV laat verpleegkundigen wachtlijsten met arbeidsongeschikten wegwerken

Het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam.Beeld ANP

Uitkeringsinstantie UWV heeft tegen de regels in zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegekend. Dat zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws.

Redactie

De beoordeling is gedaan door een groep verpleegkundigen en niet door artsen, meldt RTL. Dat gebeurt omdat het UWV een groot tekort heeft aan keuringsartsen.

Formeel stond er wel een verzekeringsarts aan het hoofd, maar die zou lang niet alle dossiers zelf hebben gezien. Bovendien hoefden lang niet alle mensen op een spreekuur te komen. Het UWV heeft te kampen met grote achterstanden. Van zo’n 30.000 mensen moet nog het recht op een uitkering worden beoordeeld.

In een reactie laat het UWV weten dat het gaat om een groep van ruim 2500 mensen die tussen 2006 en 2010 volledig arbeidsongeschikt is geraakt. In 2017 is geconstateerd dat hun uitkering ten onrechte niet opnieuw is beoordeeld. Na de herbeoordeling door verpleegkundigen bleek dat 74 procent van die groep zijn levenslange uitkering alsnog kan behouden.

Volgens het UWV is ‘taakdelegatie’, waarbij de arts eindverantwoordelijk is maar niet alle dossiers zelf beoordeelt, een gebruikelijke werkwijze. In 2017 werd taakdelegatie bij het UWV ingevoerd. De uitkeringsorganisatie zei destijds hierover: “Taken die door anderen kunnen worden verricht, zoals spreekuurverslagen uitwerken, dossiers voorbereiden en informatie verzamelen, worden door een medisch secretaresse of sociaal medisch verpleegkunde gedaan.”

Over de sociaal medisch verpleegkundige meldde UWV dat deze ook ‘medisch inhoudelijke taken’ uitvoert, zonder uit te leggen wat dat behelst. Wel zegt UWV dat het altijd ‘onder verantwoordelijkheid en aansturing van de verzekeringsarts’ gebeurt. Dat lijkt nu niet het geval. Een van de UWV-werknemers zegt tegen RTL: “We hebben de dossiers met een aantal medewerkers snel weggewerkt, zonder de patiënt gezien of gebeld te hebben.”

Lees ook:

UWV betaalt uitkeringen zonder te controleren of mensen echt ontslagen zijn.

Het UWV zou al jaren op de hoogte zijn van de problemen.

UWV wil basisarts inzetten voor herkeuren arbeidsongeschikten

Het UWV wil zo de grote achterstand bij de herbeoordelingen wegwerken. De verzekeringsartsen van het UWV zijn boos over deze oplossing.

UWV schendt privacy zieke werknemers.

De Tweede Kamer stelde al in 2013 vragen over de manier waarop UWV omging met medische gegevens. Vandaag tikte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het uitvoeringsinstituut op de vingers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden