UWV geeft werkgevers tips om talent aan te boren

Een werkzoekende achter de computer bij het Werkplein van het UWV.  Beeld ANP XTRA
Een werkzoekende achter de computer bij het Werkplein van het UWV.Beeld ANP XTRA

Aan vacatures voor leuke, goedbetaalde banen geen gebrek. Maar aan mensen om ze te vullen wel. Het UWV geeft tips.

Dit jaar zijn er volgens het UWV naar schatting ruim een miljoen vacatures in Nederland. In onder meer de bouw, de ICT en de zorg hebben werkgevers steeds meer moeite vacatures gevuld te krijgen. Het UWV biedt werkgevers de helpende hand met praktijkoplossingen.

In eerste instantie gaan bedrijven vaak intensiever werven, via sociale media of intermediairs, constateert het UWV. Of wordt er gespeeld met arbeidsvoorwaarden zoals salaris of een aantrekkelijk rooster. Maar naarmate de krapte langer duurt en het tekort aan arbeid ernstiger wordt, bieden snelle oplossingen niet langer soelaas.

Langetermijnoplossingen worden dan interessanter. Dit begint bij het informeren van werkgevers, zegt Mechelien van der Aalst van het UWV. "We laten alle mogelijkheden zien: hoe nieuw talent aan te boren, hoe werk anders te organiseren en hoe huidige werknemers te binden en te boeien. Bewust leggen we geen focus, werkgevers moeten zelf kijken wat het beste bij hen past", aldus Van der Aalst.

Op ideeën brengen

Een voorbeeld: jaarlijks maken meer dan 20.000 leerlingen en studenten kennis met de Rotterdamse haven bij het Educatief Informatie Centrum (EIC). Aan de hand van interactieve games en een chemie- en technolab in het EIC worden jongeren geïnformeerd over de havensectoren, van energie en veiligheid tot logistiek. Het doel? Jongeren die geen beeld van de haven hebben, op ideeën brengen, zegt directeur Mary Dotsch. Het is immers lastig een beroep te kiezen als je het niet kent.

Naast jongeren interesseren, kan werk anders georganiseerd worden, zegt het UWV. Dit kan door inzet van technologie of door meerdere banen te combineren. In het onderwijs bijvoorbeeld werken nu meer dan 50.000 zogeheten hybride docenten.

Frank Hordijk (53) is naast accountant ook leraar bedrijfseconomie op het havo en vwo, voor anderhalve dag per week. "Elk uur dat ik op school rondloop, kost me minstens honderd euro. Maar ik kom altijd fluitend uit de les", zegt Hordijk. In de ochtend bij een grote onderneming werken en 's middags op school ervaringen delen met leerlingen: Hordijk vindt het inspirerend.

Personeel binden door omscholing biedt tevens perspectief. Baader Linco dat machines maakt voor de pluimveeverwerking, heeft te weinig nieuwe aanwas, zegt hoofd personeelszaken Femke Jentink. Daarom geeft het 5 procent van het eigen personeel de mogelijkheid 'om een stapje hogerop te komen'. De vrijgekomen plekken worden opgevuld met zij-instromers of scholieren van een beroepsbegeleidende leerweg.

Lees ook: Zon, zee, maar te weinig personeel

De horeca maakt zich op voor een drukke zomer, maar hebben vaak tekort aan personeel. Naar schatting staan er ruim 37.000 vacatures open.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden