UWV betaalt uitkeringen zonder te controleren of mensen echt ontslagen zijn

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uitkeringsinstantie UWV betaalt werkloosheidsuitkeringen aan werknemers zonder te controleren of ze zijn ontslagen. Het UWV zou al jaren op de hoogte zijn van de problemen.

Redactie

Dat meldde ‘Nieuwsuur’ maandagavond. De WW is een verzekering voor mensen die buiten hun schuld werkloos zijn geworden. Wie bijvoorbeeld wordt ontslagen omdat er geen werk meer is, heeft er recht op. Het UWV controleert echter zelden wat de reden is van de werkloosheid. Gevolg is dat wie zelf ontslag neemt en WW aanvraagt – en dat gaat allemaal digitaal om kosten te beheersen – in de regel ook een uitkering krijgt.

Volgens de uitzendbureaus waar Nieuwsuur mee sprak, gaat het met name om arbeidsmigranten. Zij komen naar Nederland en werken exact de 26 weken die tenminste nodig zijn om recht te hebben op drie maanden WW-uitkering. Na drie maanden gaan ze weer werken. In 2017 zijn er in totaal ruim 39.000 WW-uitkeringen aan Polen verstrekt.

Maar er zijn ook Nederlanders die een WW-uitkering aanvragen terwijl ze helemaal niet zijn ontslagen en er dus geen recht op hebben. Zij hebben er dan zelf voor gekozen – al dan niet in overleg met de werkgever die het wellicht goed uitkomt – te stoppen met werken.

Controle

Medewerkers van het UWV hebben intern de problemen aangekaart. Ook uitzendorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland hebben meldingen gedaan. Het misbruik is relatief makkelijk te voorkomen als het UWV bij werkgevers controleert of er sprake is van ontslag.

In een schriftelijke reactie meldt het ministerie van sociale zaken dat er bij twijfel wel nader onderzoek plaatsvindt door het UWV. “Er wordt dan informatie over de redenen van het ontslag ingewonnen bij de werknemer en de werkgever (hoor en wederhoor).” Hoe vaak dat gebeurt, melden de instanties niet.

Vorige maand bracht Nieuwsuur aan het licht dat Poolse arbeidsmigranten met behulp van valse handtekeningen, verkeerde adressen en nepsollicitaties frauderen met WW en zo duizenden euro’s aan uitkering incasseren terwijl ze ondertussen in Polen zijn. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de WW-uitkeringen met minister Wouter Koolmees.

Lees ook: Georganiseerde uitkeringsfraude onder Poolse arbeidsmigranten

Poolse arbeidsmigranten frauderen volgens Nieuwsuur op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen.

Minister Koolmees schrikt zelf ook van ‘Polenfraude’

Minister Koolmees van sociale zaken zal de Tweede Kamer voortaan uitvoeriger bijpraten over uitkeringsfraude. Vanwege de gevoeligheid van dergelijke zaken, overweegt hij dit achter gesloten deuren te doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden