UWV betaalt studie paragnost

SGP: Bizar dat overheid opleiding tot helderziende subsidieert

"Het is een ongebruikelijk beroep", zei minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren. Hij reageerde op het besluit van uitkeringsinstantie UWV om op kosten van de staat enkele werkzoekenden te laten omscholen tot helderziende. Asscher wil precies weten hoe het in elkaar steekt en of het in overeenstemming met de regels is gebeurd.

Het UWV heeft onlangs zeven werkloze 50-plussers een opleiding laten volgen bij Stichting Paradidakt in Zoetermeer. Deze stichting leert werklozen hoe ze tarotkaarten moeten leggen en hoe ze 'mediamieke vermogens' kunnen ontwikkelen, zodat ze uiteindelijk een spiritueel belconsulent kunnen worden.

Deze opleiding tot paragnost kost 1000 euro en die wordt dus soms door het UWV vergoedt. "Dat doen we als het een opstap naar werk is, en dat is het in dit geval, want er zit een baangarantie aan vast. En we kijken of het een erkend instituut is. Ook dat is het geval", verklaart een woordvoerder. "Er is niets verboden aan." Het UWV zegt wel vaker vreemde opleidingen tegen te komen, zoals voor horoscoopschrijver.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is verbaasd over "het gemak waarmee het UWV dit goedpraat. Dat vind ik eigenlijk nog zorgelijker. Gaat het alleen om de baangarantie? Dan moeten we een opleiding tot drugskoerier ook maar erkennen. Ik vind het bizar dat de belastingbetaler betaalt voor helderzienden."

Hij wil dat Asscher stopt met dit soort opleidingen te subsidiëren. "Kan het overheidsgeld alsjeblieft aan fatsoenlijke opleidingen worden besteed? Toekomstvoorspellers misleiden mensen nogal eens, en dan vooral mensen in kwetsbare posities die hun hoop hebben gevestigd op wat zogenaamde helderzienden vertellen."

Een aantal jaar geleden kwam het UWV ook al in het nieuws doordat het subsidie gaf aan reïntegratiebedrijven die gebruikmaakten van tarotkaarten. Toenmalig minister Piet Hein Donner van sociale zaken had daar geen bezwaren tegen. "Als het iemand helpt, zijn er geen principiële bezwaren tegen een levensbeschouwelijke of spirituele grondslag."

En zo bleef een flink aantal bureaus die spiritueel georiënteerd zijn werklozen op kosten van het UWV helpen richting de arbeidsmarkt. Bij Intuïtieve Trainingen in Zutphen kunnen werklozen op rekening van het UWV een opleiding tot healer of reader volgen.

"Het zijn de werklozen die deze hulp willen. Wij sturen ze er niet naar toe", benadrukt het UWV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden