UWV beloont top met riant salaris

Uitkeringsinstantie moet al jaren bezuinigen, maar bestuursleden en directeuren verdienen meer dan minister

Tien topmannen en -vrouwen van uitkeringsorganisatie UWV verdienen meer dan het ministerssalaris van afgerond 178.000 euro. Dat staat in het jaarverslag van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. In de Wet normering topinkomens (WNT) staat dat leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector niet meer mogen ontvangen dan een minister. De raad van bestuur van het UWV doet een beroep op de overgangsregels.

De voorzitter van het UWV, Bruno Bruins, ontving vorig jaar 219.388 euro. De twee andere leden van de raad van bestuur, José Lazeroms en Fred Paling, kregen in 2015 respectievelijk 211.437 euro en 195.906 euro. Dan zijn er nog zeven directeuren van verschillende afdelingen die bedragen toucheren variërend van 178.100 tot 196.246 euro.

De WNT is in 2013 ingesteld. Aanvankelijk mochten leidinggevenden in de (semi)publieke sector niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, oftewel 230.474 euro. In 2015 is dat verlaagd naar 100 procent, dus naar 178.000 euro. Maar het zittende management mag er maximaal zeven jaar over doen om op dit bedrag uit te komen.

Eerder deze week kwam de NOS in het nieuws doordat bij deze publieke omroep vijf werknemers boven het ministerssalaris uitkomen. Het gaat om twee directieleden, twee hoofdredacteuren en een presentator. Wie die presentator is, wilde algemeen directeur Jan de Jong niet zeggen. De Jong beloofde de komende jaren de hoge inkomens af te bouwen tot een ministerssalaris.

De zeven afdelingsdirecteuren van het UWV die een topinkomen ontvangen, maken geen gebruik van de overgangsregeling maar van andere uitzonderingsmogelijkheden. Zij kregen bijvoorbeeld een jubileumuitkering erbij of een managementtoeslag, eentje werkte meer dan fulltime, een ander had in 2015 zijn vakantie-uren verkocht.

In voorgaande jaren kwamen de UWV-bestuurders niet boven het wettelijk afgesproken maximumbedrag uit, maar toen lag dit dus hoger, op 130 procent.

Topman Bruins is in 2012 aangetreden. Toen ontving hij een jaarloon van 241.858 euro. Bruins krijgt nu dus ruim 20.000 euro minder, maar wel boven de WNT-norm. Waarom de raad van bestuur er niet voor kiest om op het ministerssalaris te gaan zitten, kon een woordvoerder van het UWV gisteren niet verduidelijken.

De uitkeringsorganisatie moet al jaren flink bezuinigen. Het personeel van het UWV heeft dat wel gemerkt. Veel vaste werknemers werden ingeruild voor goedkopere tijdelijke krachten. Ook is ruim vierduizend man sinds 2004 boventallig verklaard.

Deze reorganisatie, die heeft geleid tot een besparing op de uitvoeringskosten van 1 miljard euro, heeft ruim 400 miljoen euro gekost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden