'Uw truc is niet gelukt'

Tussen onschuld en schuld zit vaak een kleine stap. De rechter ziet dat wekelijks.

Ivo Barends

De verdachte, een 28-jarige forsekerel, heeft een eigen klusbedrijf. Op gympies en in een vrolijke streepjestrui stapt hij monter de rechtszaal van de rechtbank Haarlem binnen.

Hij wordt verdacht van oplichting: in september had hij voor zijn werk een speciale tang nodig. Maar in de dichtstbijzijnde bouwmarkt, de Hornbach, bleek die tang behoorlijk duur: maar liefst 69 euro.

De klusjesman verzon een list: hij peuterde het prijsje van de tang en plakte er een stickertje op van een ander, veel goedkoper product. Nu kostte de tang nog maar 4,20 euro.

„Waarom deed u dat?” vraagt de rechter.

„Nou, dat is goedkoper.”

„Maar daar trapten ze niet in hè?”, zegt de rechter. „U probeerde de Hornbach voor de gek te houden, en dat heet oplichting.”

Ontkennen heeft geen enkele zin voor de verdachte. Op de camerabeelden van de winkel is te zien hoe hij de prijsjes verwisselt.

De rechter wil weten hoe het klusbedrijf van de man loopt. „Dat gaat nu, door de crisis, wat minder”, zegt de verdachte. „En ik kan ook minder werken doordat mijn dochtertje van bijna twee met ademhalingsproblemen op de intensive care ligt.”

„Ik heb nog nooit zoiets gedaan”, bezweert de klusjesman.

De rechter controleert die bewering in het dossier. De verdachte heeft wel eens te hard gereden. Maar hij heeft inderdaad nog geen strafblad.

„U probeerde zes tientjes te besparen en daar krijgt u nu een strafblad voor. Ik vind dit zo stom, dat kan ik niet uitleggen. Als je een vrouw en een kind hebt...”, verzucht de rechter. „Wat denkt u er zelf van?”

„Het is niet mooi”, stamelt de verdachte.

„Niet mooi? Het is verboden!”

De officier van justitie vindt het een ’vreselijk naar feit’. „Dit gebeurt vaker bij de Hornbach”, weet zij.

„Daarom zetten ze heel veel beveiliging in. Dat kost veel geld en dus worden de prijzen hoger. Daar hebben we uiteindelijk allemaal last van”, legt de aanklager uit.

„Meneer wilde 60 euro uitsparen. Als boete eis ik daar ruim een tienvoud van: 650 euro.”

Gelet op de persoonlijke omstandigheden van de klusjesman eist de officier 350 euro van dat bedrag voorwaardelijk.

De verdachte voert nauwelijks verweer.

„Uw truc is niet gelukt”, zegt de rechter. „Het levert u een strafblad op. De eis van de officier van justitie vind ik redelijk.

Ik ga die straf opleggen. Dus u moet 300 euro betalen en 350 euro blijven de komende twee jaar boven uw hoofd hangen, als waarschuwing.”

De verdachte gaat niet in hoger beroep. „Ik wil naar mijn kind in het ziekenhuis.”

„Wilt u gespreid betalen?” vraagt de rechter. „Goed, dan wordt het drie keer honderd euro. U krijgt drie acceptgiro’s thuis. En niet vergeten te betalen, hè?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden