Weblog

Uw leven lang 15 cent per kWh

Twaalf panelen, goed voor zo'n 2800 kWh per jaar, althans dit jaar. Beeld
Twaalf panelen, goed voor zo'n 2800 kWh per jaar, althans dit jaar.

Wilt u de rest van uw leven, nou ja, pakweg dertig jaar, stroom voor 15 cent per kiloWattuur? Is te regelen.

Vorige week meldde ik u al dat WijWillenZon een nieuwe actie heeft waarbij de zonnepanelen pakweg een kwart goedkoper zijn dan vorig jaar. Als u daaraan meedoet, krijgt u een rendement van zo'n 7 procent op uw investering, hield ik u voor.
Maar je kunt er ook anders naar kijken. Eerder heb ik voor mezelf uitgerekend dat ik de rest van mijn leven (ik ben 60...) stroom in huis krijg voor 20 cent per kiloWattuur, hoe hoog de olie- en gasprijzen ook stijgen. Als u nu meedoet met de nieuwe actie, kunt u nog flink goedkoper uitkomen. Afhankelijk van hoe lang de panelen hun volle vermogen blijven leveren zal het tussen de 15 en 18 cent zijn.

Ik pas weer dezelfde rekenmethode toe als voor mijn 20 cent, maar nu voor een set van 12 panelen voor een schuin dak. Zo'n set zou per jaar 2350 kWh moeten opleveren, volgens WijWillenZon. In de praktijk lijkt mijn werkelijke jaaropbrengst volgens Zonnestroomopbrengt.eu bijna 2800 kWh te gaan worden en volgens 1miljoenzonnepanelen.nl zelf ruim 3000. Ik reken u niet meteen schatrijk en ga voor deze berekening uit van 2800 kWh.
Ik ga er ook weer van uit dat u elke tien jaar een nieuwe omvormer (à 500 euro, al zal die over tien jaar ongetwijfeld veel goedkoper zijn) nodig hebt en dat u uw panelen gaat verzekeren (voor 31 euro per jaar). Voor het installeren reken ik 700 euro (dat was bij mij 800, maar ik heb er wat extra's bij laten doen). U schrijft af in 30 jaar en u krijgt een rendement van 4,5 procent op uw investering.
Dan kom ik op 470 euro aan jaarlijkse lasten. Bij een opbrengst van 2800 kWh kom je dan op 17 cent per kiloWattuur.
Bent u een handige doe-het-zelver, of heeft u een sympathieke buurman, waardoor u geen installatiekosten hebt, dan kost de stroom u 15 cent per kWh. Dertig jaar lang dus. Ongeacht olie- en andere prijsstijgingen.

Sommige lezers vonden mijn 20 cent te optimistisch omdat ik geen rekening hield met het verouderen van de panelen. Hoe snel de panelen dan minder stroom gaan leveren is nog niet duidelijk. Sommigen beweren elk jaar 1 procent minder, de praktijk wijst bij anderen uit dat er na tien jaar nog geen merkbaar verschil is. Voor de pessimisten: als het 10 procent per tien jaar is, zou u dus over tien jaar geen 2800 maar 2520 kWh aan opbrengst hebben. Per kWh zijn de kosten voor doe-het-zelvers dan 16,5 cent.

Wie een set van 6 panelen koopt, komt iets duurder uit: 18 cent per kWh bij zelf installeren, en 20 cent als de panelen na tien jaar 10 procent minder stroom zouden leveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden