De antwoorden vanMonic Slingerland

‘Uw hond likt mij, dat doe ik toch ook niet bij u’

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Hebben we te weinig afstand tot het huisdier, was de vraag. Veel lezers hekelen het ‘gezinslidmaatschap’ van de hond en de kat.

‘Dat doet-ie anders nooit’

Ooit was ik via het park op weg naar een crematie. Een hond sprong met natte modderpoten tegen mijn lichte broek op. “Dat doet hij anders echt nooit”, zei zijn baas. Vorige week ben ik tot bloedens toe in mijn scheenbeen gebeten. Ook toen was het antwoord: “Maar hij doet nooit wat”. In de trein een onbekende hond die mijn gezicht likte. Ik trok me terug en veegde mijn nat geworden gezicht af met een zakdoek. Het baasje, daardoor zichtbaar beledigd, gaf de hond extra aaien en zei: “Je bent wel lief hoor”. Ik vroeg haar: “Ik lik u toch ook niet?” Waarop zij antwoordde: “Dat is heel wat anders, u bent een mens”.
Plony van Veldhoven
Delft

Lijf aan lijf

“Gepaste afstand, vooral tot het huisdier?” Typisch een vraag van iemand die nooit het genot heeft ervaren van het lijf-aan-lijf liggen met je kat, met dat ronkende motortje dat je zo vredig doet inslapen. En zouden huisdieren ziekten overbrengen? Al bijna vijftig jaar leef ik met katten, maar ik ben daar nooit ziek van geweest.
Suzan Betlem
Westerbroek

Inconsequent

Een knuffel of een aai, dat kan prima. Maar dieren in je bed toelaten, dat had ik nooit kunnen bedenken. We gedragen ons totaal anders tegenover hon-den en katten (toch ook roofdieren) dan tegenover productiedieren zoals varkens en kippen. Is het omdat mensen het roofdier in zichzelf nog onvoldoende onder controle hebben? Bij koeien en varkens praten we over veestapel en stuks vee. Voor deze dieren zijn er veewagens en geen dierenambulances. Taal schept betekenis, zei Ludwig Wittgenstein al. We gaan inderdaad te ver met het ver-menselijken van huisdieren. Maar we gaan ook te ver met het ‘ont-dieren’ van varkens en kippen.
Ed Moolenaar
Wijchen

Vertrouwen

Ik heb veel dieren gehad en altijd een sterke band met ze gehad. Ik leef met mijn hondjes en ze zullen mijn vertrouwen nooit beschamen, anders dan mensen. En dat ze ziektes overbrengen geloof ik niet, dat kan de medemens ook doen.
Thea Coolegem
Bussum

Hond als gezinslid

Wetenschappers leerden dierenartsen dat een huisdier lid was van het gezin. En dat ook als een dier overlijdt, je daarom de rouwfasen doorloopt zoals Kübler-Ross ze beschreef. Sinds die tijd prijst de diersector alle diensten aan voor het ‘gezinslid van tegenwoordig’. Huisdieren worden steeds meer in het keurslijf ‘mens’ ingesnoerd. Ik denk dat het bed met aangebouwd balkonnetje voor hond, kat of konijn een gat in de markt is.
Abbe Vaandrager
Sappemeer

Geen huisdier in het ziekenhuis

Aanleiding tot deze vraag was het stuk ‘Een viervoeter hoort niet in bed’ (Trouw, 30 september). De foto waarop een kapelaan een hamster zegent geeft een goed beeld van hoe ver sommigen de waanzin van ‘vermenselijking van huisdieren’ zijn genaderd. Een paar dagen later (4 oktober) publiceerde de krant het stuk ‘Op bezoek bij het baasje in het ziekenhuis’. Zijn huisdieren welkom in het ziekenhuis? Nee.
M.J. Sweep
Geertruidenberg

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden