Uva lanceert als eerste in Nederland een 'MOOC': massive open online course

Een hoorcollegezaal van de UvA, vanaf nu ook online toegankelijk Beeld ANP
Een hoorcollegezaal van de UvA, vanaf nu ook online toegankelijkBeeld ANP

De Universiteit van Amsterdam startte vandaag als eerste Nederlandse universiteit een zogeheten MOOC: massive open online course. Een gratis online cursus van acht hoorcolleges, compleet met huiswerk, een examen en een certificaat. De eerste cursus gaat over communicatiewetenschappen.

Joost de Vries

Om 16.00 uur lanceerde de website van de Uva een feestelijke opening van de online cursus. Docenten van de UvA trokken live online een fles champagne open om te klinken op de Nederlandse primeur. In een geanimeerd filmpje kreeg het publiek, ter plekke en thuis achter de computer, uitleg over het concept: een MOOC is gratis en voor iedereen toegankelijk, en al het lesmateriaal wordt digitaal verstrekt. Eén keer per week komen nieuwe filmpjes online. Na het college kunnen studenten hun kennis toetsen aan de hand van een multiple choice-testje. In een online klaslokaal kunnen deelnemers vragen stellen en debatteren.

Uiteindelijk volgt ook een examen en zelfs een certificaat. Maar meer dan een bewijs van deelname is dat niet. Het volgen van een MOOC geeft geen uitzicht op een erkend diploma, het doel ervan is dan ook enkel en alleen kennis delen. Geïnteresseerden van over de hele wereld kunnen hun horizon verbreden met de Nederlandse kennis. En het is natuurlijk ook een beetje reclame, de UvA hoopt er nieuwe studenten mee te bereiken, bijvoorbeeld uit het buitenland, die daardoor een echte studie aan de UvA gaan overwegen.

Door je aan te melden, wordt al het lesmateriaal en het forum beschikbaar. De colleges zijn ook op youtube te volgen, aanmelden is dan niet nodig. De filmpjes van deze week staan al op de youtube-pagina van de UvA. De cursus over communicatiewetenschappen wordt gegeven door Rutger de Graaf, sinds 2009 hoogleraar aan de faculteit communicatiewetenschappen van de UvA.

Andere universiteiten gingen de UvA voor. Via de website edx.org bieden topuniversiteiten als Harvard en Berkeley online hoorcolleges aan. En ook udacity.com en coursera.org hebben een groot aanbod aan cursussen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden