UvA-bestuur moet wel/niet weg

Verdeelde medezeggenschap eist ingrijpen

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam kan op deze manier niet verder. De raad van toezicht moet ingrijpen, vindt een meerderheid van de medezeggenschap. Maar wat er precies moet gebeuren, weten ze zelf ook niet.

Gistermiddag concludeerden de centrale studentenraad (CSR) en de centrale ondernemingsraad (COR) tijdens een gezamenlijke vergadering dat zij het huidige bestuur, onder leiding van Louise Gunning, niet in staat acht "om in samenwerking met de academische gemeenschap vorm te geven aan de koers van de UvA".

Wil de medezeggenschap dat het bestuur opstapt? "De bal ligt nu bij de raad van toezicht", zegt Radboud Winkels, voorzitter van de ondernemingsraad. "We vragen hen om actie te ondernemen." De verklaring waarin het vertrouwen in het huidige bestuur wordt opgezegd, wordt gesteund door dertien van de veertien studentraadsleden en door acht van de dertien leden van de ondernemingsraad. "Het is een afspiegeling van de verdeeldheid."

Donderdagavond hielden de CSR en de COR nog een hoorzitting, waaruit weer bleek dat de academische gemeenschap verdeeld is over hoe het verder moet met de universiteit. Actiegroep De Nieuwe Universiteit pleitte er niet voor het eerst voor het aftreden van het college van bestuur (cvb), terwijl een afgevaardigde van een groep hoogleraren het college juist verdedigde.

"We willen een cvb dat niet alleen zegt dat het een moderne koers wil, maar er ook naar handelt", zegt studentenraadsvoorzitter Tariq Sewbaransigh. "We weten niet precies wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld, maar wat ons betreft moet degene die verantwoordelijk is voor de Maagdenhuisontruiming weg." Dat dit Gunning zou zijn, wil hij niet bevestigen.

Vorige week zaterdag maakte de politie een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA. Dat werd ruim zes weken bezet door boze studenten en docenten, uit onvrede over de koers van de universiteit. Bij de ontruiming werden tien actievoerders opgepakt.

Studentraadslid Samantha van den Hoek stemde gistermiddag als enige student tegen de verklaring. "Er is een grote groep studenten die wel vertrouwen heeft in het bestuur. Dat zijn studenten bij economie, rechten, geneeskunde. Ik vind het heel jammer dat de rest van de CSR en de COR hen niet vertegenwoordigt. De hardste schreeuwers beïnvloeden de opinie."

De raad van toezicht komt 'zo spoedig mogelijk' met een reactie. Zij heeft 'kennisgenomen van het oordeel van de medezeggenschapsraad' en 'beraadt zich op vervolgstappen'. "De raad van toezicht hecht eraan dat de rust in de academische gemeenschap terugkeert, zodat de gezamenlijk gedragen hervormingen uit het tienpuntenplan zo goed mogelijk worden uitgevoerd", aldus een verklaring op de site van de UvA. Het bestuur van de UvA deelt mee dit af te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden