Uur van de waarheid voor Trichet

Het uur van de waarheid nadert voor de president van de Banque de France, de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet. Vandaag begint het proces waarin hij terechtstaat voor zijn betrokkenheid bij het schandaal rond de bank Crédit Lyonnais. Mocht hij veroordeeld worden, dan lijkt het met zijn kandidatuur voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank, als opvolger van Wim Duisenberg, gedaan.

Remco Pols

Begin jaren negentig raakte de Franse bank Crédit Lyonnais, toen nog in handen van de overheid, in de problemen doordat enorme investeringen die de bank tot de grootste in Europa maakten, verkeerd uitpakten. Een reddingsoperatie om een bankroet te voorkomen kostte de Franse staat naar schatting 7 miljard euro, waarna de bank in 1999 werd geprivatiseerd.

De top van Crédit Lyonnais slaagde er aanvankelijk in de verliezen te maskeren door de cijfers te manipuleren. De aanklagers in Parijs verwijten Trichet (60) dat hij dat toedekte. Trichet was in 1991, 1992 en de eerste helft van 1993 als topambtenaar van het Franse ministerie van financiën verantwoordelijk voor staatsondernemingen als Crédit Lyonnais. De bankpresident heeft zichzelf nooit in het openbaar uitgelaten over de beschuldigingen. Zijn advocaten hebben verklaard dat hij noch de informatie noch de invloed had om te bepalen wat de bank in haar financiële overzichten vermeldde.

Behalve Trichet staan nog acht mensen terecht. Onder hen is Jacques de Larosière (73), oud-directeur van het IMF en de Oost-Europabank. Duisenberg heeft aangekondigd dat hij op 9 juli, zijn verjaardag, wil vertrekken, maar dat hij bereid is langer te blijven als dat nodig mocht zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden