Uur U voor Wet werken naar vermogen

In veel gemeenten zal de blik de komende week angstvallig op de Tweede Kamer zijn gericht. Daar begint vandaag de behandeling van de Wet werken naar vermogen (WWNV), die op 1 januari 2013 in werking moet treden. De nieuwe wet voegt de bestaande uitkeringsregelingen samen en moet ervoor zorgen dat iedereen die kan werken, bij een reguliere werkgever aan de slag komt. Volgens veel gemeentelijke bestuurders is het maar de vraag of dat gaat lukken - de hervorming gaat immers met stevige bezuinigingen gepaard.

Kamerleden Mirjam Sterk (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) vertellen hiernaast hoe zij tegen de wet aankijken, en welke punten ze namens hun fracties willen binnenhalen.

DE VERDIEPING

Wat kunnen mensen wel?

Mirjam Sterk: "Gemeenten zijn bezorgd: houden we genoeg geld over om mensen écht aan het werk te krijgen? Ik ga ervoor pleiten dat gemeenten meer financiële beenruimte krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als ze een deel van het budget dat ze besparen door mensen met een uitkering aan het werk te krijgen, aan begeleiding kunnen uitgeven. Dat is belangrijk om werkgevers mee te krijgen, en zo'n regeling geeft bovendien een mooie prikkel aan gemeenten om met de wet aan de slag te gaan. Hopelijk wordt het een waardige wetsbehandeling. Het gaat om mensen die het echt verdienen om mee te doen. Het moet normaal worden dat een van je collega's ook iemand met een beperking kan zijn."

Jesse Klaver: "De wet laat een belangrijke groep buiten schot: de werkgevers. Bij hen moet veel meer verantwoordelijkheid komen te liggen. Want als er geen banen zijn, kunnen deze mensen niet aan de slag. Ik zal aandringen op een individueel reïntegratiebudget. Een soort persoonsgebonden budget binnen de Wet werken naar vermogen. Dan kunnen ze samen met de werkgever kijken, wat heb ik nodig? Stel dat iemand zonder begeleiding aan de slag kan, maar dat de werkplek aangepast moet worden. Daar kan het budget dan voor worden ingezet. Ook zit er momenteel een goede studieregeling in de Wajong, het is belangrijk dat die behouden blijft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden