Utrechtse 'skispijbelaars' zijn echt ziek

(Novum) - Scholieren in Utrecht spijbelen niet vaker om eerder op vakantie te gaan. Het schoolverzuim op scholen bleek de vrijdag voor de vakantie bij een extra controle met 5,1 procent niet hoger dan normaal. Veel leerlingen die ziek gemeld waren, bleken na een telefoontje van de gemeente inderdaad ziek thuis te zijn.

Van de ruim 8300 gecontroleerde leerlingen in de regio zaten er 422 vrijdag niet in de schoolbanken. Van hen waren er 229 ziek gemeld en 176 aanwezig zonder reden. Zeventien anderen hadden toestemming om niet op school te zijn. De ziekmelders en afwezigen zonder opgaaf van reden konden rekenen op de aangekondigde controle. Leerlingen bij wie de telefoon niet werd opgenomen kregen huisbezoek. Hiervan worden de resultaten later bekend.

Veertien willekeurig gekozen middelbare scholen in de gemeente Utrecht werden extra gecontroleerd. Scholen in Utrecht hadden de gemeente om hulp gevraagd bij het tegengaan van verzuim vlak voor vakanties. De gemeente ging er vanuit dat het aantal spijbelaars in aanloop naar vakanties ieder jaar toeneemt. Dat blijkt niet te kloppen, zegt de gemeente nu. Verder blijken scholen ongeoorloofd afwezige leerlingen nu consequent te melden bij de leerplichtambtenaar.

Leerlingen die niet thuis waren, vinden een brief van de leerplichtambtenaar in de bus met een uitnodiging om uitleg te geven. Als de veronderstelde spijbelaars ouder dan 12 jaar zijn, worden ze zelf op hun verzuim aangesproken. Boven die leeftijd zijn de ouders verantwoordelijk. Als er geen goede reden voor het verzuim is, kan een boete volgen.

Voor de regio's Midden-Nederland, waar Utrecht in ligt, en Noord-Nederland begint zaterdag de voorjaarsvakantie. Veel mensen trekken er dan op uit voor een wintersportvakantie. Om files te vermijden willen vakantiegangers vaak een dag eerder vertrekken.

Niet alleen in de gemeente Utrecht werden extra controles uitgevoerd. Ook middelbare scholen in onder meer de regio Gooi- en Vechtstreek kregen bezoek van leerplichtambtenaren. Resultaten zijn nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden