Update

Utrechtse school mocht leerling met Downsyndroom wegsturen

De ouders van Kubo (13) maakten bezwaar nadat de jongen van school werd gestuurd omdat hij down heeft.Beeld Werry Crone

De school in Utrecht die een jongen met het syndroom van Down verwees naar speciaal onderwijs, krijgt gelijk van het College voor de Rechten van de Mens. Er is geen sprake van discriminatie. Het College is duidelijk over het besluit hem van school te sturen. De basisschool heeft Kubo acht jaar lang intensief begeleid, meer aanpassing kan niet worden gevraagd. Het College vindt ook dat de school de verwijdering voldoende heeft onderbouwd.

De ouders van de dertienjarige Kubo zijn teleurgesteld. “Het College spreekt zich uit voor inclusief onderwijs, maar tegelijk zegt het dat de school daar niet individueel op aangesproken kan worden,” aldus moeder Jana Vyrastekova.

Inclusief onderwijs

Nederland moet toewerken naar inclusief onderwijs, dat is een gevolg van de ratificatie onlangs van het VN-verdrag Handicap. Maar het College zegt dat de staat dat verdrag eerst moet vertalen naar de praktijk. Betekent inclusiviteit dat elk kind op een gewone school past, ongeacht zijn handicap of gedragsproblemen? En moeten speciale scholen dan worden afgeschaft?

In de regio Gorinchem heeft een kwart van de scholen ‘samen naar school’ als uitgangspunt. Dat vergt meer dan goede intenties, zegt Piet Vogel van Expertisecentrum Rotonde. “Het kan als je ontwikkelingsdoelen als uitgangspunt neemt, niet coginitieve leerdoelen. En alle ouders en kinderen moeten het willen.” Tegelijk faciliteert zijn samenwerkingsverband scholen met onderwijsassistenten, extra persoonlijke begeleiders voor leerlingen die dat nodig hebben en een regioacademie, waar leerkrachten extra (zorg)cursussen volgen.

Jana Vyrastekova geeft nog niet op. “We doen nu gewoon een oproep, we hebben een heel leuk kind. Er is vast een school in Utrecht die Kubo wil opnemen.” 

Lees ook het hele interview met de ouders van Kubo: 'Kubo leert het meest op een gewone school'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden