Utrechtse Kopten: We bidden dat God Egypte zal behoeden

Reportage Priester Bishoy roept kerkgangers op voor hun geloofsgenoten te bidden

UTRECHT - Zoals elk jaar zouden ze ook deze zomervakantie naar Egypte gaan. Naar Caïro, om hun familie te bezoeken. Althans, het enige overgebleven familielid dan - een tante. "De meesten zijn het land ontvlucht in de afgelopen anderhalf jaar. Naar Zweden en Nederland", zegt Giovanni Awad (19). Zijn broer Marco (22) knikt. "Het is er niet veilig voor Koptische christenen. Daarom hebben onze ouders besloten dat we nu niet gaan."

De twee staan in de hal van de Koptisch orthodoxe kerk Utrecht. Ze hebben zojuist met ruim honderd medekerkgangers de zondagsdienst bijgewoond. In groepjes zitten ze na afloop bij elkaar, roerend in een plastic bekertje koffie. Er wordt gesproken over de christelijke kerken en scholen die zijn vernield door moslim-extremisten. Iedereen heeft wel een vriend, kennis of familielid in Egypte wiens kerk in brand is gestoken. Van de 15 miljoen Koptische christenen in de wereld, wonen er ongeveer zeven miljoen in Egypte. In Nederland zijn dit er zesduizend.

Uit angst aangevallen te worden, gaan de vrienden van Malak Abouseif (55) in Egypte niet meer naar de avonddiensten. Het merendeel van de kerken werd immers 's avonds in de as gelegd, vertelt hij. Diaken Anton (52) naast hem, schudt zijn hoofd. "Zolang het geweld voortduurt, houden we hier extra diensten. Op woensdag- en vrijdagavond. Zie het als een smeekbede aan God: Hij moet Egypte behoeden. Daar bidden we voor. Het is het enige wat we kunnen doen."

Tijdens de preek van priester Bishoy - in het Koptisch, Arabisch en Nederlands - werd het de kerkgangers al meermalen op het hart gedrukt: bid voor de geloofsgenoten in Egypte. "Zodat de kracht van het kwaad vermindert. Daarbij hebben we van niemand hulp nodig, niet van Europa of Amerika. Alleen van God."

Elham Khalil (66) is het daar grondig mee eens. Bij politieke interventie is haar geboorteland niet gebaat, zegt ze. Dit moeten de Egyptenaren zelf oplossen. "Het Westen heeft de neiging het probleem te simplificeren: de moslims zouden tegen de Kopten zijn. Dat klopt niet. Het is slechts de Moslimbroederschap die het op ons gemunt heeft. Door de gematigde moslims voelen we ons juist gesteund. Kijk naar de St. George-kerk in Caïro. Die hebben ze beschermd."

Gefrustreerd voelde ze zich toen ze hoorde over het kerkgebouw van haar nichtje dat in vlammen was opgegaan. "Maar erger dan de vernieling van de gebouwen, is het geweld gericht tegen de burgers. Tegen de Kopten én de moslims."

Ze heeft zich intussen gemengd in een gesprek met de broers Awad. Giovanni heeft zijn iPhone uit zijn zak gehaald. De twee kijken naar het scherm. Een tweet van de Moslimbroederschap over de afgebrande kerken.

Marco: "Ze zeggen dat ze de christenen geen pijn willen doen en dat ze voor een vreedzame revolutie zijn." Hoofdschuddend: "We zullen voorlopig niet op vakantie naar Egypte gaan, denk ik."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden