Utrechtse katholieken verlaten ruziënd 'hun' kerk

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht, in 2008 bij de inwijding van de Willibordkerk.Beeld anp

De Willibrordkerk in Utrecht is en blijft ontwijd. Aartsbisschop Eijk gaat het neogotische gebouw, dat in mei na een 'godslasterlijke' theatervoorstelling in de ban ging, niet opnieuw geschikt maken voor rooms-katholieke missen.

De relatie tussen de kerkgemeenschap en de beheercommissie is dusdanig verziekt dat de geloofsgemeenschap liever dakloos is.

In de voorstelling die tot de breuk leidde, 'De uitvaart' van theatermaker Dries Verhoeven, werd een begrafenis volgens rooms-katholieke liturgie nagespeeld. Die had volgens het kerkelijk bestuur 'duidelijk een ontwijdend karakter'. Afgelasting bleek onmogelijk. Het Sint-Willibrord Apostolaat, zoals het rk-bestuur heet, was in de kerk slechts een van de huurders en niet de eigenaar.

Na het incident heeft de rk-gemeenschap, de enige in Nederland die de mis in het Latijn opdraagt, haar vieringen opgeschort. Het vinden van nieuw onderdak is volgens bestuurslid Hans Zuijdwijk bijzonder lastig en kan nog wel even duren. Zuijdwijk is tevens econoom van het bisdom Utrecht.

'Lichtshows en dansmariekes in rokjes'
Over de oorzaak van de breuk lopen de meningen uiteen. Duidelijk is dat de kerkgemeenschap het laatste woord wilde hebben over niet-religieuze activiteiten die in de kerk plaatsvonden. Daar zijn alleen informele afspraken over gemaakt. Volgens Zuijdwijk liep het 'meermaals' mis: "Lichtshows, dansmariekes in rokjes, sommige dingen konden echt niet. Telkens als wij dat aangaven werd er niets mee gedaan."

De kerkbeheerders noemen dat 'grove leugens'. "Wij wilden het sacrale karakter ook behouden", vertelt beheerder Noltes van Eekeren. "Maar het apostolaat stelde heel onredelijke eisen. Ze eiste op den duur zelfs van een klassiek concert dat het niet mocht doorgaan. Het was allemaal heel intimiderend."

De programmeur die de omstreden voorstelling boekte en hem niet wilde afblazen staat inmiddels op straat. Van Eekeren, zelf ook rooms-katholiek, gaat nu proberen om eigen vieringen te organiseren. Dat de kerk in de ogen van het aartsbisdom ontwijd is, deert haar niet. "Ik regel wel een pastoor voor een gebedsdienst op zondagochtend."

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden