Utrechts ziekenhuis klaar voor eerste ebolapatiënt

De kans is groot dat Nederland binnen een paar dagen de eerste ebolapatiënt opvangt. Het gaat om een VN-militair die op missie in Liberia de gevaarlijke ziekte opliep. De verwachting is dat hij in een speciaal toestel wordt overgevlogen naar Schiphol, om vanaf daar eveneens in isolatie vervoerd te worden naar het UMC Utrecht. Dat is aangewezen als de plek waar Nederland volgens internationale afspraken maximaal vier besmette personeelsleden van internationale (hulp)missies zal verplegen.

Het zou voor het eerst zijn dat een ebolapatiënt een Nederlands ziekenhuis betreedt: eerdere mogelijke besmettingen bleken tot nu toe allemaal valse meldingen. Het universitair ziekenhuis in Utrecht wil geen commentaar leveren op de aanstaande nieuwe patiënt.

Een woordvoerder van gezondheidsinstituut RIVM wijst erop dat dit ziekenhuis, evenals de andere UMC's, helemaal klaar is voor de opvang van ebolapatiënten. "We weten nu precies waar we aan toe zijn: deze man is besmet. We hoeven niet te onderzoeken met wie hij contact heeft gehad sinds hij in Nederland was zoals bij de andere meldingen." Ebola wordt overgedragen via bloed of andere lichaamssappen. Hoe de militair eraan toe is, is op dit moment niet bekend. Het kan weken duren voordat de ziekte tot een hoogtepunt komt. Na de eerste felle koorts kunnen verschillende gevaarlijke interne bloedingen volgen.

Twee Nederlandse artsen van wie men dacht dat ze ebola in Sierra Leona hadden opgelopen, werden ongeveer op dezelfde manier naar het Leids UMC vervoerd. Ook zij bleken niet besmet. De enige ervaring die Nederland heeft betreft zes jaar geleden het aan ebola verwante Marburg-virus, opgelopen in Oeganda door een Nederlandse toeriste die uiteindelijk hier in het ziekenhuis overleed.

Ook voor ebola is de sterftekans hoog - boven de 50 procent - en het is nog onbekend of patiënten in gespecialiseerde westerse ziekenhuizen meer kans hebben om te overleven.

Zorginspectie IGZ concludeerde vorige maand dat alle UMC's hun ebola-zorg op peil hebben. Dat betekent een extra geïsoleerde afdeling, met druksluizen naar de patiëntenkamers, en nauwkeurige procedures om al het gebruikte materiaal - van beddengoed tot beschermingspakken - goed af te voeren. Deze opvang kost volgens de inspectie drie tot vier keer zoveel zorgpersoneel als op de gewone intensive care. Het RIVM en minister Schippers zullen bekendmaken wanneer de patiënt Utrecht heeft bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden