Utrechts museum vreest na twee jaar al voor sluiting
Unieke Chinese behangsels uit de VOC-tijd en de grootste collectie werken van kunstenaar Armando sieren de muren van landhuis Oud Amelisweerd. Een 'huis van kunst en cultuur,' dat twee jaar na de opening vreest voor sluiting.
Het Utrechtse college van b. en w. heeft besloten dat Museum Oud Amelisweerd (MOA) geen meerjarige subsidie krijgt. Dat was bij de oprichting al afgesproken. "Maar nu blijkt dat we toch hulp nodig hebben", zegt museumdirecteur Yvonne Ploum. Komt er geen 75.000 euro per jaar bij, dan "wordt onze nieuwe tentoonstelling de laatste".
MOA is niet de enige kunstinstelling die geen gemeentesubsidie krijgt. Van de 89 aanvragen zijn er 35 niet gehonoreerd. Dat MOA twee jaar na opening zou moeten sluiten, is opmerkelijk. Aan de vier miljoen euro kostende openstelling van landhuis en informatiecentrum droeg de gemeente 1,67 miljoen bij.
Kapitaalvernietiging, vindt MOA. Maar cultuurwethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) zegt: "We hebben destijds een afspraak gemaakt. Het MOA zei dat het geen subsidie nodig had en de gemeente houdt zich aan die afspraak."
Afgezien van het tekort van 75.000 euro gaat het goed met het museum. Per jaar kan het rekenen op 30.000 bezoekers. De Raad voor Cultuur noemde het MOA 'een waardevolle aanvulling op het Utrechtse museum- en cultuurlandschap, een museum dat goed aan de weg timmert'.
Volgens directeur Ploum kan ze zelf weinig uithalen. "We doen het al met slechts drie fulltime arbeidsplaatsen, we werken al efficiënter, we lopen op ons tandvlees." Zalen verhuren voor extra opbrengsten gaat niet, zegt zij. "Onze verdienmogelijkheden zijn beperkt. Het is een kwetsbaar pand. Warmte en lucht tasten het behang aan, horeca kan daardoor ook niet."
Van de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort krijgt MOA wel subsidie. Het hoopt nu dat de gemeente met een andere oplossing komt, mogelijk via de huur van 50.000 euro per jaar die het museum aan de gemeente betaalt.
MOA staat niet alleen in de provincie Utrecht. Ook Huis Doorn wordt met sluiten bedreigd. Herman Sietsma luidde onlangs in deze krant de noodklok. Van de jaarlijkse rijkssubsidie van 468.000 euro is 60 procent overgebleven. Sietsma kijkt net als andere instellingen reikhalzend uit naar vandaag: Prinsjesdag. De komende vier jaar, blijkt uit de gelekte Miljoenennota, gaat tien miljoen euro extra naar cultuur.
undefined