Utrechts archief verhuist de stadsrechten

Aangepast rietbeheer moet vogels redden

Catharijneconvent viert feest om prijs

Vijf kanshebbers voor een Gouden Griffel

Utrechts archief verhuist de stadsrechten

Het Utrechtse Stadsrecht uit 1122 is gisteren verhuisd. Op de dag van de ondertekening, maar dan 886 jaar later, krijgt het stuk perkament een plek in het nieuwe onderkomen van Het Utrechtse Archief.

Restaurateur Wim Jongerius heeft de eer het eeuwenoude document uit vloeipapier te halen en in een plexiglazen kast te hangen. „Deze stadsrechten zijn jarenlang zoek geweest. In de 18e eeuw is het perkament verfrommeld teruggevonden achter een kast in het stadshuis.” Nu krijgt het een mooie plek, aldus Jongerius.

Aangepast rietbeheer moet vogels redden

Met aangepast rietbeheer moet de afname van het aantal watervogels in de noordelijke Randmeren worden gestopt. Dat bleek gisteren uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vogelbescherming.

Het Zwarte Meer, Ketelmeer en Vossemeer tussen Overijssel en Flevoland zijn in Nederland het belangrijkste leefgebied voor onder meer de grote karekiet. Het gebied is ook van groot belang voor de commerciële rietteelt. Door onder meer het maaiseizoen te verplaatsen, kunnen de moerasvogels worden behouden, aldus de Vogelbescherming. De grote karekiet is bedreigd, net als de in dit gebied voorkomende purperreiger en de roerdomp. Met het aangepaste beheer blijft commerciële rietteelt in het gebied mogelijk, zegt Vogelbescherming.

Catharijneconvent viert feest om prijs

Het Museum Catharijneconvent in Utrecht trakteert bezoekers komend weekeinde op een gratis entreekaartje. Het museum viert zo niet alleen haar 29ste verjaardag maar ook de toekenning van het European Museum Forum, een prestigieuze Europese onderscheiding. Het museum sleepte de prijs in de wacht met de herinrichting van de collectie. Het Catharijneconvent toont het heden en het verleden van het Christendom in Nederland. In het museum is de tentoonstelling Feest! te zien. Daarin wordt uitgelegd wat de christelijke feesten betekenen.

Vijf kanshebbers voor een Gouden Griffel

Negen kinderboeken hebben een Zilveren Griffel gekregen; vijf daarvan komen in aanmerking voor de prijs voor het mooiste kinderboek van 2008, de Gouden Griffel. De prijzen worden op dinsdagavond 30 september bij de opening van de 54ste Kinderboekenweek bekend gemaakt. Van de bekroonde boeken maken de volgende vijf kans op een Gouden Griffel: Lang geleden van Arend van Dam (Van Holkema & Warendorf, De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten van Gerrit Komrij (Prometheus), Sjaantje doet alsof van Sjoerd Kuyper (Nieuw Amsterdam), Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten (Nieuw Amsterdam), en Eén miljoen vlinders van Edward van de Vendel (De Eenhoorn). Volgens de Griffeljury is de kwaliteit van de boeken zeer hoog. De Zilveren Griffels zijn toegekend in vijf categorieën: tot 6 jaar, vanaf 6 jaar, vanaf 9 jaar, informatief en poëzie. Via de website www.griffels.nl kan iedereen raden welk van de vijf boeken in aanmerking komt voor de Gouden Griffel. Deelnemers maken kans op een uitnodiging voor het Kinderboekenbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden