Utrechters schrikken van brief over NSB-museum

Politie op zoek naar de anonieme schrijver

De Utrechtse politie is op zoek naar een anonieme brievenschrijver die aankondigt dat op Maliebaan 35 een NSB-museum wordt gevestigd. Daar was vroeger het hoofdkantoor van de Nationaal Socialistische Beweging gehuisvest. Nu zit er een kinderdagverblijf. De directie zegt niets te weten van mogelijke plannen voor een museum en heeft aangifte gedaan bij de politie. Bewoners van de Maliebaan reageerden onthutst op de brief, die huis-aan-huis verspreid is.

De schrijver stelt dat het museum de geschiedenis wil tonen van de extreem-rechtse beweging, die bestond tussen 1931 tot 1945. Ook de lotgevallen van (klein-)kinderen van NSB'ers zullen er aan bod komen.

De auteur doet een oproep voor NSB-materiaal, zoals lidmaatschapskaarten, vlaggen of insignes, of egodocumenten als dagboeken en brieven van familieleden die bij de NSB zaten. Door het taboe op het Nederlandse nationaal-socialisme is veel materiaal verloren gegaan, staat er in de brief. De schrijver geeft aan dat er niet meer zo zwart-wit naar de geschiedenis wordt gekeken. Er is nu meer oog voor de beweegredenen van 'foute' Nederlanders, stelt hij.

Een serieuze expositie over de NSB zou een goed idee zijn, zegt historicus Chris van der Heijden tegen RTV Utrecht, in een reactie op de brief. Hij vermoedt dat het in dit geval om een grap gaat. Van der Heijden schreef het boek 'Grijs verleden', waarin hij stelt dat de scheiding tussen goed en fout in de Tweede Wereldoorlog niet zo hard is als vaak wordt beschreven. Hij heeft al eens gepleit voor een 'dadermuseum', waarin behalve de NSB oorlogsmisdaden als in de Aboe Ghraib-gevangenis tijdens de oorlog in Irak aan de orde komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden