Utrechter vindt Franse historie in een oude kast

Martijn Rosdorff wist de lade te openen die waarschijnlijk al decennia op slot zat.Beeld Maarten Hartman

Een kast die een Utrechtse antiekliefhebber via Marktplaats kocht, blijkt een intrigerende inhoud te hebben.

Martijn Rosdorff stak de zelfgemaakte sleutel in het slot van de oude kast. Zijn vader keek mee, via de smartphone. Het was ook Rosdorffs vader die een oude sleutel bewerkte zodat deze in de kast paste die de 49-jarige Martijn eerder voor 100 euro op Marktplaats had gekocht. Zes laden heeft de kast, maar slechts vijf gingen er open. De vorige eigenaren namen nooit de moeite om het slot op de zesde te forceren. "Als er een schat in zit, wil ik het niet weten", zei de vorige eigenaar uit het dorp Polsbroek nog.

Rosdorff wilde het wel weten. Daarom draaide de Utrechter de sleutel om en trok hard aan de la. Wat een stank. Het kwam door de verzameling papier die uit de lade puilde. De moeder van Martijn kwam er via de smartphone nu ook bij. "Het eerste dat ik zag", zegt Rosdorff, "was een envelop gericht aan iemand in Mirepoix, dat ligt bij Toulouse in Zuid-Frankrijk. Toen begonnen mijn ouders te gillen want zij gaan daar vaak naartoe. In de omgeving van Mirepoix wonen vrienden. Wat een toeval."

Stuur me een hemd

Rosdorff spitte in de berg papieren en vond al snel een document uit 1760. Als Kuifje in zijn eigen stripboek, zo voelde hij zich. Want net als Kuifje is Rosdorff journalist.

Hij spreidde de documenten als een tapijt uit over de vloer. Daar was zijn vrouw even niet op voorbereid toen ze maandagavond binnenliep. "Wat stinkt het hier", riep ze. Rosdorff rook niks. Hij had zich al 24 uur ondergedompeld in de zure, penetrante lucht, het stof en de papieren.

Rosdorff heeft nog niet eens de helft van alle papieren bekeken. "Er is nog heel veel dat ik niet weet. Er zijn testamenten en brieven van Franse krijgsgevangen in de Tweede Wereldoorlog. Die brieven maken indruk." Een officier schrijft of iemand hem een hemd kan sturen, of twee, omdat het zo koud is. Iemand anders schrijft dat hij zijn kinderen wil knuffelen. "Dat is in januari '42 dus je weet dat hij nog lang moet wachten, als hij het al overleeft."

Op een document staat met een pen van ganzenveer een opmerkelijke naam geschreven. "Ik, Napoleon", staat er. Het papier komt uit 1853, de periode dat Napoleon III keizer was van Frankrijk. "Het is niet echt", zegt Rosdorff. Dat heeft hij gehoord van kenners op Twitter. Die kijken met honderden tegelijk mee want Rosdorff doet uitgebreid verslag van zijn bevindingen.

Hij vermoedt dat de kast ooit in het ziekenhuis van Mirepoix heeft gestaan. Er zitten namelijk ook documenten in die aan het hospitaal zijn gericht. De kast keert niet terug in Mirepoix, maar een deel van de documenten wel. Rosdorff wil naar het Zuid-Franse plaatsje om de verhalen achter de documenten te achterhalen. "Er zijn genoeg aanknopingspunten, maar wat ik er precies mee ga doen, weet ik niet. Het is ook pas iets meer dan 24 uur geleden dat ik de papieren voor het eerst zag."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden