Utrecht zorgt voor extra noodopvang asielzoekers

(TROUW)

Utrecht gaat extra noodopvang bieden aan honderden vluchtelingen. Dit lieten wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) en burgemeester Jan van Zanen (VVD) gisteren weten.

Het gaat om twee opvanglocaties in West, één in de wijk Overvecht en een tweede azc in Oost, waar tezamen plek komt voor 800 mensen.

Overvecht, waar de helft van de vluchtelingen terecht zou komen, is een sociaal-economisch zwakke wijk die slecht scoort als het om veiligheid gaat. Zorgen in deze wijk gaan uit naar kansarme jongeren en de al-Fitrah moskee, waar signalen zijn dat kinderen zou worden aangeleerd ongelovigen te verafschuwen. De moskee heeft overigens de gemeente deze week meer openheid beloofd over de activiteiten.

Maandag licht de gemeente de plannen voor de nieuwe opvang toe. Bewoners van de betreffende wijken zullen via wijkberichten en informatieavonden op de hoogte worden gebracht. De eerste bijeenkomsten zijn volgende week.

Naast noodopvang is de gemeente met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) in gesprek over een asielzoekerscentrum in het huidige Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van justitie die binnenkort verhuist. Hier zou in 2019 een permanent AZC moeten komen voor 600 mensen.

Utrecht had al een noodopvang voor vijfhonderd mensen in een voormalig schoolgebouw.

Het stadsbestuur geeft met de nieuwe plannen gehoor aan de oproep van het Coa voor meer opvangplekken. In totaal is er met de nieuwe plannen plek voor 1250 vluchtelingen. Burgemeester Van Zanen zei vorige week nog in zijn nieuwjaarstoespraak: "Laat ik het nog eens duidelijk zeggen: hier in Utrecht slaapt niemand op straat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden