Utrecht ziet het water weer stromen

reportage Nieuwe Catharijnesingel geopend, waar eerst een vierbaansweg lag. 'Een prachtig welkom in de stad.'

"Hallo water, we hebben je gemist. Welkom thuis." Vanavond wordt in Utrecht de nieuwe Catharijnesingel geopend. Op de plek waar ruim veertig jaar auto's reden, stroomt sinds deze week weer water. Op de site CU2030, de benaming voor de omvangrijke verbouwing van het stationsgebied in de stad, kreeg het een warm welkom.

De dag voor het officiële gedeelte vinden de laatste voorbereidingen plaats. Een paar stenen worden gelegd, de kade gereinigd. Langzaam fietsend aanschouwt de gepensioneerde leraar economie, Bert van Elven (59), het geheel. "Een compleet ander aanzicht", zegt hij. "Echt heel mooi. Hiermee is een historische fout hersteld."

Hij doelt op de beslissing begin jaren zeventig, toen de gracht na jaren van discussiëren toch werd gedempt. Het idee hiervoor ontstond in de jaren vijftig. Auto's moesten meer ruimte krijgen. Goede bereikbaarheid van de stad zou bijdragen aan de economische impuls die Utrecht nodig had. De inwoners van de stad zagen de vierbaansweg niet zitten, protest barstte los.

Steun kwam uit Den Haag, van minister Marga Klompé. Deze eerste vrouwelijke minister van Nederland, die in Utrecht studeerde, stak een stokje voor de plannen door de singels uit te roepen tot rijksmonument. De Stadsbuitengracht werd al aangelegd in de twaalfde eeuw. Zij sloot uiteindelijk een deal met het stadsbestuur dat een kwart van de singel gedempt mag worden. In 1970 begonnen de werkzaamheden. Een zwarte dag voor veel Utrechters, meldden media destijds.

Het water weer zien stromen, bleef een wens van veel inwoners. Een wens waaraan de gemeente begin deze eeuw gehoor gaf. Wethouder stationsgebied Victor Everhardt (D66) spreekt trots van 'een mijlpaal'. "Het water is terug, in een nieuwe moderne vorm die past bij een nieuw en hedendaags centrum van een grote stad, met de singel die het oud historische en het nieuwe centrum met elkaar verbindt."

De nieuwe singel is nu verbonden met de Weerdsingel, de Oudegracht, de Vecht en de Kromme Rijn. Rond het historische centrum van de stad varen, kan echter nog niet. Een stuk van 200 meter moet nog uitgegraven worden eer dit mogelijk zal zijn. De gemeente zoekt hiervoor naar financiering.

Susanne Arkema van Toerisme Utrecht noemt de singel 'een prachtig welkom in de stad'. Voor haar kan de zomer niet snel genoeg beginnen. Zij kijkt al uit naar de boten die in de toekomst echt weer rond kunnen varen, de levendigheid langs het water én het terras met hele dag zon bij muziekpaleis Tivoli. "Het station en Hoog Catharijne worden zo veel meer verbonden met de stad. Een veel mooier entree voor inwoners en toeristen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden