Utrecht zet streep door miljoenenbieb

Onverwachte tegenstem maakt einde aan megaplan Bieb++

De projectontwikkelaar is 'met stomheid geslagen', tegenstanders stonden 'ervan te kijken' en de wethouders weten nog niet hoe het verder moet. Maandagavond laat stemde de Utrechtse gemeenteraad volkomen onverwacht tegen de bouw van een groot bibliotheekcomplex naast het centraal station. De trambaan die onder het gebouw door zou lopen, moet op korte termijn opnieuw worden aanbesteed.

Over het nieuwe complex 'Bieb++', dat in 2019 de deuren moest openen, werd al jaren vergaderd. Behalve de centrale bibliotheek zou ook filmhuis 't Hoogt er worden ondergebracht, en ruim 200 (starters)woningen zouden er ook in komen. Totale kosten: bijna 80 miljoen euro.

Geen goed idee, besloot CDA-raadslid Cees Bos op het laatste moment, terwijl zijn partij al jaren voorstander is van het plan. Daarmee hielp Bos de tegenstanders in de raad onverwacht aan een meerderheid. Het plan Bieb++ zorgt voor verdeeldheid in de coalitie: D66 (9 zetels) en PvdA (ook 9) zijn voorstander, terwijl GroenLinks (10 zetels) juist fel tegenstander is. De laatste partij wil bieb en filmhuis onderbrengen in bestaande gebouwen. Raadslid Bos heeft zich achter dit plan geschaard.

Projectontwikkelaar VORM, die de Bieb++ zou gaan bouwen, is 'met stomheid geslagen', zegt algemeen directeur Hans Meurs. "Wij weten ook niet wat ons overkomt. We hebben in de ontwikkeling van de plannen aan alle wensen en eisen van de gemeenteraad voldaan. Het is een domper dat het toch niet doorgaat." Meurs wil met de gemeente om tafel. Voor schadeclaims hoeft de gemeente overigens niet te vrezen. Voorwaarde voor de aanbesteding was dat de gemeenteraad met het plan zou instemmen.

D66-wethouder Victor Everhardt denkt dat het doek voor de 'Bieb++' definitief is gevallen. "Diverse colleges hebben zich over dit project gebogen, dat traject heeft maandagavond tot een definitief besluit geleid van de gemeenteraad. Het is zonde. Bovendien leidt dit besluit tot een tekort van vier miljoen euro op de begroting. Die voorbereidingskosten zijn we nu kwijt." Het college gaat nu met het voorstel van GroenLinks aan de slag en een haalbaarheidsonderzoek doen naar huisvesting van bibliotheek en filmhuis in bestaande gebouwen in de stad.

Daarover wil Everhardt niet speculeren. "Daar ga ik niet over. Ik ben bouwheer van het stationsgebied. Mijn collega's van cultuur en onderwijs zullen zich erover moeten buigen." Zij zijn momenteel "de consequenties van dit besluit op een rijtje aan het zetten", zegt een woordvoerster.

CDA-dissident Bos schaart zich achter GroenLinks-plan
Een investering en risico's die niet passen 'binnen het huidige tijdsgewricht', zei CDA-raadslid Cees Bos maandagavond in zijn stemverklaring. De stem van de CDA'er tegen het plan voor de Utrechtse 'Bieb++' was beslissend: 23 raadsleden stemden tegen, 22 voor. Zijn overwegingen wil Bos niet verder toelichten, laat hij per mail weten.

Bos schaarde zich maandagavond achter een alternatief plan van coalitiepartij GroenLinks. Die partij wil bibliotheek en filmhuis onderbrengen in bestaande leegstaande gebouwen in de stad. Volgens GroenLinks blijkt uit verkenningsonderzoek dat er voldoende alternatieven zijn die goedkoper zijn en minder risico's inhouden, zoals het voormalige postkantoor op de Neude of het Movaresgebouw bij het station. De Utrechtse raad stemde maandag in om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar alternatieve locaties in de stad.

Het besluit van CDA'er Bos kwam onverwacht. "Maar uiteindelijk heeft elk raadslid zijn eigen mandaat, zonder last", zegt CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren.

Volgens hem houdt het besluit van Bos geen verband met het feit dat hij niet op de kieslijst staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Hij heeft zichzelf niet meer verkiesbaar gesteld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden